Magyar méz

A labdarúgó Európa Liga-selejtező csütörtöki visszavágóján ugyanazzal a taktikával játszott a Videoton, mint az előző öt kvalifikációs mérkőzésén, amelyen egyetlen gólt kapott.

A negyvenkettedik születésnapját ünneplő portugál edző, Paulo Sousa ugyanis legfeljebb újságírónak megy fejjel, a falnak nem, így aztán a Sóstói stadionban nemegyszer előfordult, hogy Bamba, a Trabzonspor elefántcsontparti védője a félvonalnál álldogált az ellenfél „utolsó” mezőnyjátékosaként. Ez azonban nem jelentette azt, hogy a török együttes diktált, mert a vendégek épp olyan kevés fantáziával futballoztak, mint egy héttel korábban, hazai pályán, és az első félidőben csak egyszer tudták átjátszani a Videoton sűrű védelmét: a 34. percben Soner érzéssel ugratta ki Paulo Henriquét, a „jó nevű” brazil csatár lövését azonban Bozsovics kapus első osztályú mozdulattal hárította. A másik oldalon, melyen amúgy kevesebbet volt a labda, Brachi szabadrúgásai keltettek veszélyt: az első után Mitrovics lövése egy trabzoni lábról csaknem a jobb sarokba perdült, majd Caneira próbálta a hálóba sodorni hátvédtársa beadását, de combjáról a jobb kapufa mellé pattant a labda.

Az első veszedelmes Videoton-akciót az 53. percben láthatta a közönség: Sándor elvette a labdát Bambától, a tizenhatosnál befelé cselezett, majd ballal nagy erővel, de középre lőtt, és Onür, ha nem is könnyen, hárított. Aztán viszont Bozsovicsnak kellett kétszer is védenie, miután Soner a jobb sarokba, majd Zokora a léc alá próbálta küldeni a labdát. E két lövés között pedig úgy tetszett, már nincs mentség, mert a 60. percben Paulo Henrique öt méterről továbbíthatott kapura, ám a dél-amerikai légiós fejese a jobb oldali lécről az alapvonalon túlra pattant. Bozsovics még kétszer mentette meg a Videotont, majd a 93. percben Onür tartotta versenyben a Trabzonsport: Sándor jó tempójú passzával Gyurcsó kiugrott, ám ziccerből a jobb sarokra küldött labdáját a török kapus kiütötte.

A kétszer negyedórás hosszabbításban semmi nem történt, döntött hát a tizenegyes párbaj. Ebben előbb Soner, majd Zokora rontott, a Videoton viszont hibátlan volt, így a négy magyar szereplő közül egyedül „európai” maradt, azaz bejutott a csoportkörbe.

Török búcsú, magyar méz...

VIDEOTON TRABZONSPOR 0-0, 11 ESEKKEL 4-2 Európa Liga-selejtező, Székesfehérvár, 12 000 néző. Jv.: Hansson (svéd).

Videoton: Bozsovics – Brachi, Caneira, Vinicius, Stopira – Filipe Oliveira (Gyurcsó, 77.), Tóth, Sándor, Mitrovics, Walter Lee (Kovács, 102.) – Nikolics (Torghelle, 70.). Trabzonspor: Onür – Serkan, Mustafa Yümlü, Bamba, Celustka – Volkan Sen (Halil Altintop, 60.), Soner, Zokora, Alanzinho (Sapara, 111.), Yasin (Vittek, 83.) – Paulo Henrique.

Kiütéses kiesés

A másik „magyar” EL-selejtezőn: FC Bruges–Debrecen 4-1. Gól: Larsen (25.), Vazquez (48.), Tchité (50.), Bacca (66.), illetve Szakály (34.).

Rezest a 40. percben kiállította Deniz német játékvezető. A DVSC a Bajnokok Ligája kvalifikációs szakasza után a „vigaszágtól” is elbúcsúzott: az FC Bruges 7-1-es k. o.-öszszesítéssel jutott tovább.

EURÓPA LIGA

SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓ

Dinamo Moszkva–Stuttgart 0-2 1-1

Videoton–Trabzonspor 0-0 0-0

FC Bruges–Debrecen 3-0 4-1

Newcastle –Atromitosz 1-1 1-0

Alkmaar–Anzsi Mahacskala 0-1 0-5

APOEL Nicosia–Nye csi Baku 1-1 1-3

Partizan Belgrád–Tromsö 2-3 1-0

Steaua –Ekranas 2-0 3-0

Dnyepropetrovszk –Sl. Liberec 2-2 4-2

CSZKA M.–AIK Stockholm 1-0 0-2

Rosenborg–Legia Varsó 1-1 2-1

Heerenveen–Molde 0-2 1-2

Marseille –Seriff Tiraspol 2-1 0-0

Twente–Bursaspor 1-3

Metaliszt Harkov –D. Bukarest 2-0 2-1

Genk–Luzern 1-2 2-0

Hapoel Tel-Aviv–Dudelange 3-1 4-0

Sparta Prága–Feyenoord 2-2 2-0

Young Boys–Midtjylland 3-0 0-2

Viktoria Plzen –Lokeren 1-2 1-0

Rapid Wien–PAOK Szaloniki 1-2 3-0

Internazionale–Vaslui 2-0 2-2

Liverpool–Hearts 1-0 1-1

Hannover–Slask Wroclaw 5-3 5-1

Levante–Motherwell 2-0 1-0

Bordeaux–Crvena Zvezda 0-0 3-2

JK Helsinki–Bilbao 0-6

Dila Gori–Maritimo 0-1 0-2

Lazio–Mura 2-0 3-1 Sporting

Lisszabon–Horsens 1-1

Eindhoven–Zeta 5-0 9-0

Itt 2-1: Sándor, Soner, Tóth
Itt 2-1: Sándor, Soner, Tóth
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.