Európa Liga: Marad az egy?

A hangulati előkészítésen bizonyosan nem múlik a Videoton ma esti sikere. Orbán Viktor miniszterelnök a klub honlapjának azt mondta: déja vu érzéssel várja a csütörtöki mérkőzést, mert mintha harminc évvel fiatalabb lenne... Hozzátette: „Itt leszünk, a világ végéről is el kell ilyenkor jönni. Hajrá, Vidi, mindenki Sóstóra!”

Garancsi István klubtulajdonos szintén megadta a módját: szerinte „történelmi jelentőségű” meccs lesz az EL-selejtező rájátszásának visszavágója, és reméli: „az egész magyar labdarúgás számára ünnep lehet a csütörtök este”. Ehhez képest visszafogottan nyilatkozott Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester, mert ő – miként említette: „hangzatos szavak helyett” – úgy fogalmazott, hogy az év lehetősége előtt áll a csapat.

A Videoton-körök különleges várakozása azonban így is nyilvánvaló, pláne, hogy a klub nemrégiben felhívást intézett Fehérvár lakosságához: „Csütörtökig rakjunk ki Vidi-sálakat a lakások, házak ablakába! Díszítsük fel autóinkat vidis relikviákkal! Aki csak teheti, az a következő napokban büszkén viselje a Videoton mezét! Csütörtök este pedig szurkoljuk ki közösen a továbbjutást, az újabb európai kupasikert!”

Noha az 1984/85-ös Videoton UEFA Kupa-menetelésével túlzás összehasonlítani az idáig történteket, az kétségtelen: ritka alkalom előtt áll Paulo Sousa portugál edző kevés magyar és sok külföldi – de nem feltétlenül nemzetközi – labdarúgót foglalkoztató garnitúrája. Elvégre két magyar együttest (az MTK-t és Honvédot) már kiselejteztek az Európa Liga előcsatározásaiból, és nagy valószínű-

séggel ez a sors vár a Bruges-ben ma 0-3-ról kezdő, a Bajnokok Ligája kvalifikációs szakaszában elszenvedett bukás után a „vigaszág” első mérkőzésén is karcsúnak mutatkozó Debrecenre. A fehérvári együttes viszont a múlt héten 0-0-lal távozott Trabzonból, s ezzel sorozatban a negyedik találkozóját zárta kapott gól nélkül az EL-selejtezőben. Az első meccsen Pozsonyban 1-1-et ért el, aztán otthon 0-0 következett, a Gentet pedig 1-0-lal és 3-0-lal búcsúztatta a csapat.

A simulékonynak nem mondható Paulo Sousa taktikai elképzelése eddig tökéletesen bevált: a sok játékost hátul tartó Videoton ellenállóan védekezett, és időnként eredményesen kontrázott. A társaság feltehetően ma sem megy fejjel a falnak, azaz a türelem és a biztonság jelszavával lép pályára, bár – várhatóan – anynyival nehezebb dolga lesz, hogy a török együttes már semmiképpen sem kezelheti le. Senol Günes, a Trabzonspor korántsem gondtalan edzője nyomás alatt szeretné tartani a Videotont, ezért a szlovák Vittek mellett-mögött két brazil támadó futballistát szerepeltet (Paulo Henriquét és Alanzinhót), de a törökországi döntetlen után a nagyobb teher a favoritnak tartott vendégcsapaton van.

Egy fecske nem csinál nyarat –tartja a mondás, melynek igazsága vitathatatlan, ezzel együtt a Videoton teremthet őszt a magyar klubfutball számára. Ha továbbjut, csoportmérkőzéseket játszhat az EL-ben; ha kiesik, vélhetően nem marad hazánkat képviselő csapat az európai mezőnyben. Erre azonban gondolni sem akar az az öt úr és egy hölgy, aki egy lakókocsiban összesen 5200 kilométert tett meg Trabzonig meg vissza, hogy lássa az első mérkőzést. Ehhez képest a visszavágó – szerintük nyilván a csoportkör is – karnyújtásnyira van...

BAJNOKOK LIGÁJA

SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓK

Anderlecht–AEL Limasszol 1-2 2-0

Panathinaikosz–Malaga 0-2 0-0

Maribor–Dinamo Zagreb 1-2 0-1

H. Kirjat Smona–BATE 0-2 1-1

Udinese–Braga  1-1 1-1

Celtic –Helsingborg 2-0 2-0

CFR Cluj –FC Basel 2-1 1-0

Fenerbahcse–Szpartak M. 1-2 1-1

Dinamo Kijev –M.gladbach 3-1 1-2

Lille–FC Köbenhavn 0-1

EURÓPA LIGA

SELEJTEZŐ, RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓ

Dinamo Moszkva– Stuttgart  0-2 1-1

Ma

Videoton–Trabzonspor 0-0 (tv: m2, 20.10)

FC Bruges–Debrecen 3-0 (Duna, 20.25)

Newcastle–Atromitosz 1-1 (Sport1, 20.45)

Alkmaar–Anzsi Mahacskala 0-1

APOEL Nicosia–Nye csi Baku 1-1

Partizan Belgrád–Tromsö 2-3

Steaua–Ekranas 2-0

Dnyepropetrovszk–Sl. Liberec 2-2

CSZKA Moszkva–AIK Stockholm 1-0

Rosenborg–Legia Varsó 1-1

Heerenveen–Molde 0-2

Marseille–Seri Tiraspol 2-1

Twente–Bursaspor 1-3

Metaliszt Harkov–Din. Bukarest 2-0

Genk–Luzern 1-2

Hapoel Tel-Aviv–Dudelange 3-1

Sparta Prága–Feyenoord 2-2

Young Boys–Midtjylland 3-0

Viktoria Plzen–Lokeren 1-2

Rapid Wien–PAOK Szaloniki 1-2

Internazionale–Vaslui 2-0

Liverpool–Hearts 1-0

Hannover–Slask Wroclaw 5-3

Levante–Motherwell 2-0

Bordeaux–Crvena Zvezda 0-0

JK Helsinki–Bilbao 0-6

Dila Gori–Maritimo 0-1

Lazio–Mura 2-0

Sporting Lisszabon–Horsens 1-1

Eindhoven–Zeta 5-0

Dinamo Moszkva–Stuttgart 0-2

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.