Ki nyer tegnap?

„Senki ne sírjon értem” – üzente rajongóinak Lance Armstrong, miután részt vett egy hegyi kerékpáros viadalon, Coloradóban. (Azért rajtolhatott a vetélkedőn, mert e viadalra nem terjed ki az amerikai doppingellenes szervezet hatásköre, így örökös eltiltása sem.) Szponzorai nem is zokognak: az emblematikus sportszergyártó cég például közölte, hogy kitart a presztízséből sokat vesztő ideál mellett.

A támogató határozata a történtek fényében legalábbis meglepő.

Amint arról már többször beszámoltunk, a negyvenéves amerikait a múlt héten megfosztották mind a hét Tour de France-győzelmétől. A versenyző nem védekezett a doppingellenes ügynökség vádjaival szemben; miként mondta, feladta a harcot. Hívei a bejelentés után mártírnak, sőt egyenesen nemzetközi összeesküvés áldozatának tekintik, kritikusai pedig leleplezett csalónak tartják.

Ezzel a váratlan fordulattal pont kerülhetett volna az ügy végére.

Ám egyelőre inkább a kérdőjelek sokasodnak.

A kerékpársport doppingfertőzöttsége ugyanis immár olyan szintű, hogy a fair play kifejezés használata csupán a Tour de France beharangozójának karikírozását szolgálhatja. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy hiába a végtelennek tetsző botránykrónika, a sportág virágzik. Az ágazat fenntartásához elegendő szponzor nem tágít mellőle, mivel a kerékpározás hatalmas szurkolótábora is hűséges marad.

Pedig már a Festina-csapat emlékezetes, 1998-as skandalumáról azt mondták: romba dönti a sportág tekintélyét. Nem így történt, sőt az ügy legföljebb előjátékként értelmezhető az utóbbi évtized doppingtörténetében. Jellemző adalék: Armstrong bukásával sem „tisztul” a Tour-győztesek névsora. A mindenkori második helyezettnek is volt már eltiltása: a sor Jan Ullrichtól Ivan Bassóig ér.

Meglehet, a nézők és a mecénás vállalatok „beárazták” a tiltott szerek használatát, hiszen Armstrongtól sem fordultak el a fegyverletétel miatt. Mi több, szokatlan módon fejezték ki szolidaritásukat: az amerikai sportoló rákellenes alapítványa az átlagos napi bevétel több tucatszorosát regisztrálta a bejelentés után. Adományok sora érkezett, s a világcégek pénze is változatlanul biztos: a nemes projekt folytatódik.

Mintha a csalásnak nem lenne súlya és rizikója. Pedig ennek ellenkezőjét bizonyítja Ricardo Ricco esete. Az olasz versenyző a 2008-as francia körversenyen fennakadt egy teszten, majd tíz hónapos eltiltást kapott. A büntetés letelte után visszatért, de egy edzés után rosszul lett, és életveszélyes állapotban szállították kórházba. Élettársa bevallotta: a kerekes vértranszfúziót végzett önmagán… A kísérlet tüdőembóliát és veseelégtelenséget okozott, de Ricco túlélte.

Minden bizonnyal nem ő az egyetlen, aki lényegében bármit hajlandó kockáztatni a sikerért. Ezért szakosodott megannyi laboratórium arra, hogy a lehető leghatékonyabb és legkevésbé kimutatható szerrel lássa el a sportolókat. Nem csupán a kerékpárosok rivalizálnak egymással, hanem a gyógyszeripari vállalkozók is az ellenőrökkel. És rövid távon általában nyernek. A kontrollra szakosodott szakemberek sokszor csak évekkel később képesek kimutatni a tiltott anyagokat a tárolt mintákban, s utólag büntetik meg a vétkeseket. Kérdés, kit érdekel ma, ki nyeri „majd” a 2004-es Tourt…

Nem szólva arról, hogy Armstrong már kiaknázta azt a hírnevet, kapcsolatrendszert, amelyet páratlan sikerszériájának, valamint meseszerű felgyógyulásának köszönhet: a nem a dopping miatt bekövetkező súlyos betegsége után a halálos ágyáról tért vissza a csúcsra. Karitatív tevékenysége eleve jó ügyet szolgál: az ellentmondásos bálvány sok energiát fektetett a szörnyű kór elleni harcba. Ám megannyi milliódolláros reklámszerződést kötött, amelyeket a doppinggal elért sikereknek köszönhetett.

Mindenki használja a tiltott szereket –mondják, akik szerint a doppingellenes harc reménytelen vállalkozás a fertőzött, menthetetlennek vélt sportágakban. Csakhogy a sportvezetők nem érthetnek egyet velük, mert azzal kvázi aláírnák a felmondásukat: szórakoztatóipari vállalkozásoknál aligha lenne szükség rájuk.

Lance Armstrong egy doppingkontroll után a Touron 2001-ben
US Postal Service team rider Lance Armstrong of the U.S. looks out from the doping control van after the 144.5km fourteenth stage of the Tour de France cycling race from Tarbes to Luz-Ardiden in the French Pyrenees in this July 22, 2001 file photo. Seven-time Tour de France champion Armstrong said on August 23, 2012 he would no longer fight doping charges by the U.S. Anti-Doping Agency, which quickly said it would strip him of his titles and ban him from competitive cycling. REUTERS/Eric Gaillard/Files (FRANCE - Tags: SPORT CYCLING DRUGS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.