Uncle Slam

Kezdődik a US Open, a férfiaknák Federer és Djokovics a favorit, Serena Williams pedig a nőknél.

Azt már az esztendő negyedik Grand Slam-tornája, a US Open mai nyitánya előtt tudjuk, hogy két magyar teniszezőnő biztosan ott lesz a legjobb 64 játékos között, a férfiak mezőnyében viszont teljes a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy a Nadal távolléte miatt „párosra” szűkült galaktikusok – a wimbledoni diadala után újból világelső Federer és a címvédő Djokovics – mellé kik zárkóznak fel (ha felzárkózik valaki egyáltalán).

A legutóbbi 35 GS-viadal közül 32 versenyen a svájci, a szerb és a jelenleg sérült spanyol klasszis osztotta el egymás közt a díjakat: Federer 16, Djokovics 5, Nadal 11 nagy trófeát szerzett az elmúlt kilenc év során. Körön kívülről csupán hárman nyertek bebocsátást: 2004-ben Párizsban az argentin Gaudio, 2005-ben Ausztráliában az orosz Szafin, 2009-ben New Yorkban pedig az argentin Del Potro. Nagy változás most sem várható, bár Nadal helyett „beugrónak” ott van az olimpiai bajnoki győzelmével az örök vesztes szerepköréből immár kilépő brit Murray.

Ha rá gondolunk, akár az is előfordulhat: két hét múlva úgy zárul a Grand Slam-évad, hogy az esztendő mind a négy szuper tornáján más játékos emeli magasba a győztesnek járó díjat. Legutóbb 2003-ban történt meg ez: annak idején Agassi, Ferrero, Federer (az akkori wimbledoni diadal volt élete első GS-sikere) és Roddick ünnepelt. Most Djokovics, Nadal és Federer már megszerzett egy-egy trófeát... Sőt az ötkarikás aranyéremmel, ugye, Murray is feliratkozott. Azaz a kérdés feltehető úgy is: lesz-e ötödik játékos a 2012-es bajnoki sorban?

Nincs kizárva, hiszen többen is a status quo felborításában érdekeltek. A rangsor alapján számolni kellFerrer, Tsonga, Berdych és Del Potro esetleges sikerével, s a feltörekvő új nemzedék tagjai között is akadnak olyanok, akik – noha eddig nem játszottak Grand Slam-döntőt – már most képesek a nagy áttörésre. A csúcstámadásra készülők csapatát a 206 centis, 114 kilós, 52-es cipőt hordó floridai „torony”, John Isner vezeti. Napjaink legjobban rangsorolt amerikai teniszezője – az ATP-listán a 10. helyen jegyzik – az idén már megszerezte Djokovics skalpját (Indian Wellsben), és legyőzte Federert is (a svájci salakon rendezett Davis Kupa-meccsen).

Óriási szervái „életveszélyesek”, bombaerős tenyereseivel pedig valósággal letaszítja az ellenfelet a pályáról. A maratoni meccsek megerőltetéseitől sem retteg; főleg azóta nem, hogy 2010-benWimbledonban 183 játékon át küzdött a francia Mahut-vel, míg végül minden idők leghosszabb teniszmérkőzésén (11 óra 5 perc tiszta játékidő után) 70:68-as döntő játszmával szerezte meg a győzelmet. A huszonegy esztendős kanadai Milos Raonic is számíthat arra, hogy végre eljönnek az ő napjai. Torontói negyeddöntős szereplése jóvoltából immár a top 20 tagja (egy év alatt a 156.-ról katapultált a 19. helyre!), nyert az idén két ATP-tornát, győzött Murray ellen, szettet rabolt Federertől, hatalmas meccsen veszített az olimpián Tsonga ellen (3:6, 6:3, majd 23:25).

Kedvenc pályája a US Open kemény borítása: dinamikus játéka, erős szervája azon érvényesül a leginkább. Bomba adogatásaiban bízhat a tizenkilenc esztendős ausztrál Bernard Tomic is, aki 2009-ben a juniorok között már nyert egyéni bajnoki címet a US Openen, s azóta teniszezőként is felnőtt. Tavaly Wimbledonban a nyolc közé jutott (Boris Becker 1986-os szereplése óta ő volt a legfiatalabb negyeddöntős az angol pázsiton), az idén Melbourne-ben a 16 között járt, s csak Federerrel szemben bukott el. A finom kezű, atletikus felépítésű, mozgékony ifjú – akinek fonák nyesései, rövidítései tankönyvbe illőek – sok húron tud játszani, s alapvetően defenzív stílusával is eredményes, köszönhetően gyakran kiszámíthatatlan ütéseinek.

Hasonló stílusban teniszezik a huszonhárom esztendős ukrán Alekszandr Dolgopolov is, aki az egykori szovjet Davis Kupa-szereplő édesapja nyomdokain halad előre, s laza mozgásával, látványos ütéseivel már a legmagasabb régiókban is helyet kér magának. A félárnyékból szeretne kilépni a huszonhét éves StanislasWawrinka is, aki ebben az esztendőben Cincinnati, Estoril, Acapulco és Buenos Aires tornájának megnyerésével jelezte: nem csak Federerről szól a svájci tenisz. De Roger királyról szól-e a majd a US Open?Wimbledon bajnoka olyan rosszul, mint a Murray elleni olimpiai döntőben, még egyszer aligha játszhat, így világelsőként joggal pályázik arra, hogy Flushing Meadowban felemelheti hatodik ottani trófeáját.

A sorsolás szerint az ő ágán szerepel Murray, Tsonga, Berdych és Raionic, míg Djokovicsén Ferrer, Isner, Del Potro, Tipszarevics és Wawrinka. A hölgyeknél minden a körül forog: képes-e tartani szuper formáját a 14-szeres Grand Slam-bajnok Serena Williams, aki idei wimbledoni remeklését megfejelte az olimpiai duplázással, smost arra készül, hogy 1999, 2002 és 2009 után megszerezze negyedik US Open-elsőségét. Ha nincs nála rövidzárlat, senki sem tud versenyre kelni vele. Az előző évben a négy Grand Slam-tornán négy különböző győztest avattak (Clijsters, Li Na, Kvitova, Stosur), az idén Azarenka, Sarapova és Serena alkotja a nyertesek sorát, s noha a fenti hét bajnok mindegyike részt vesz a tornán, a US Open szuper szombatján – férfi elődöntők, női döntő – a harmincesztendős amerikai klasszisnak van a legnagyobb esélye.

A magyarok jóval szerényebb reményekkel indulnak a csatába. Már az is komoly fegyvertény, hogy két magyar szereplője garantáltan lesz a második fordulónak. Szávay Ágnes és Arn Gréta egymás ellen játszik, így egyikük bejut a 64 közé, miként Babos Tímea és Konta Johanna nyitófordulós találkozója is magyar továbbjutót ígér. (A magyar szülők gyermekeként az ausztráliai Sydney-ben született, gyakorta Budapesten teniszező huszonegy esztendős Konta immár brit állampolgárként lépett pályára a selejtezőben, s harcolta ki a főtáblára jutást.) A magyar kontingenst erősíti Czink Melinda is, ő azonban a Roland Garros-bajnok orosz Sarapovával kezd. Mérkőzése – magyar idő szerint – hétfő este tíz körül kezdődik az Arthur Ashe stadionban, míg honfi társai a keddi programban lépnek pályára.

Két házigazda, egy vendég: Roddick, Serena Williams és Federer
Két házigazda, egy vendég: Roddick, Serena Williams és Federer
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.