Idehaza bemondták az unalmast

Zajlott az élet Európa labdarúgópályáin; na, nem a Puskás stadionban, ahol legföljebb futballimitálás folyt – alig tíz-tizenkétezer elgyötört néző előtt – két színtelen-szagtalan társulat, a magyar és az izraeli együttes fellépésével (1-1).

Peregtek viszont az események Brüsszelben, az örök riválisok jubileumi mérkőzésén, amelyen immár 125. alkalommal találkozott egymással a belga és a holland válogatott. Louis van Gaal újfent debütált (második szövetségi kapitányi időszakát kezdte meg), de nem tudott életet lehelni a narancssárga mezes garnitúrába: Hollandia csapata szériában a negyedik mérkőzését veszítette el. A tulipánosok számára nullpontos Eb után az újabb feketelevest villámgyorsan szolgálták fel: a 74. percben még 2-1 volt a vendégek, a 79. percben viszont már 4-2 a házigazdák javára. „Sokkoltak az egyéni hibák” – mondta Van Gaal, aki jórészt kipróbált harcosokat vezényelt a gyepre: ott volt a kezdő tizenegyben Stekelenburg, Heitinga, Mathijsen, De Jong, Van der Vaart, Sneijder, Huntelaar, Robben. A holland sajtót viszont az eredmény küldte padlóra, ugyanúgy, mint a belgák a régi vetélytársat. Az Algemeen Dagblad azt írta: „Minden odaveszett az ötperces szerencsétlenségben.”

Néggyel lepték meg Ljubljanában a román együttest is, miután annak rendszerint stabil védelme ezúttal összeomlott. A gárda az idei meccsein (négy mérkőzésen) egy gólt szedett be eddig, és előző tíz találkozóján összesen hat kapott gólt számolt. Most viszont a veronai Papp (Chievo), a ploiesti-i Gaman, a „Thiago Silva román kiadásának” tartott bukaresti Chiriches, valamint a 2003 óta a donyecki Sahtyorban futballozó Rat hibát hibára halmozott, csakúgy mint a csereként beállt Tamas (West Bromwich). Az együttes háromszor „köszönt be” vendégként – igaz, ebben Handanovic szlovén kapus is jótékonyan közreműködött – mégsem tudott nyerni (4-3)...

Lobont román kapus sem érezhette magát valami jól, de a legrosszabb estéje a török Mert Günoknak volt, ő ugyanis Bécsben odapasszolta a labdát a gólvonaltól húsz méterre álló osztrák Kavlaknak, aki talán még azt is mondta: danke schön, mielőtt az üres kapuba emelt. A megzavarodott Günok aztán „összehozott” egy tizenegyest is – Harnik lábát húzta el –, és „főszereplésével” szomszédaink 2-0-ra győztek. Ez a Günok egyébként az 55-szörös válogatott Volkan Demirel kapus tartaléka a Fenerbahcsében, s nemhogy a nemzeti együttesben, de még klubjában is alig védett. Most megkapta a lehetőséget, ám talán még legközelebbi hozzátartozói sem állítják, hogy élt vele...

Negatív főhős volt a kapus Frankfurtban is: a másodszor válogatott hannoveri Zielert a harmincadik percben kiállították, és a meccs további részében az argentinok megtáncoltatták a németeket. Zieler helyettese, Marc-André ter Stegen hasonló pechvogellé vált, mint piros lapos kollégája, hiszen – bár kivédte Messi tizenegyesét – az 1-3-mal zárult találkozón mindhárom argentin gólt ő kapta... (Di Mariáét a Kígyó térről.)

Hármast küldtek a brazilok is a svédeknek a stockholmi Rasunda stadion „búcsúmeccsén”. Menezes szövetségi kapitány Daniel Alveszszel, David Luizzal, Ramiresszel, Paulinhóval egészítette ki az olimpiai ezüstérmes „kölyökcsapatot”, és az Ibrahimovicot nélkülöző skandinávok még örülhettek, hogy megúszták 0-3-mal, mert Neymar les címén érvénytelenített gólja – 0-0-nál – teljesen szabályos volt. (A megadottakat Leandro Damiao és Alexandre Pato fejelte, s utóbbi még az ellene elkövetett szabálytalanság miatt megítélt 11-est is a hálóba küldte.)

Az itthoni futballkörökben persze már nem a svédekre, hanem inkább a hollandokra, a románokra, a törökökre és a lengyelek ellen 1-0-ra győztes észtekre figyelnek. Csütörtökön a Hürryet című török újság azt írta: „Rossz főpróba a vb-selejtezőkre.”

Ha másban – évtizedek óta – nem is, ebben a tekintetben feltétlenül tartjuk a lépést.

 

Robben és Van Gaal. Volt mit megtárgyalni
Robben és Van Gaal. Volt mit megtárgyalni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.