Micsoda nő!

A nyitóünnepség óta először tárta ki kapuit a nagyközönség előtt az Olimpiai Park immár városképet meghatározó, impozáns stadionja. Valószínűleg mind a ragyogó napsütés, mind a telt ház átmeneti jelenség volt, de üdítő látványt nyújtott az atlétikai versenyek kezdetére összegyűlt lelkes, nyolcvanezres tömeg.

Cambridge hercege és hercegnéje jelenléte csak emelte a hangulatot, és sejtetni engedte a szigetország külön érdekeltségét. A „sportok királynőjének” versenyei a londoni olimpia ismert „arca”, Jessica Ennis hétpróbázó fellépésével kezdődtek. A berlini világbajnoki elsőtől aranyérmet vár brit rajongóinak serege; a házigazdák célkitűzése összesen nyolc atlétikai érem.

A gyorsan és tökéletesen átalakított Olimpiai stadion munkába állása az eddig sem csekély népsűrűséget napi extra nyolcvanezer közösségi közlekedővel növelte. A londoni játékok történetében most alakultak ki az első igazi tumultusok. A helyzeten nem segített a nyári melegben amúgy is elviselhetetlen Central Line újabb leállása – a jelzőrendszer meghibásodásának következtében –a Liverpool Street és a Leytonstone megálló között.

A tömegek mozgásával foglalkozó szakértők az Olimpiai Parkhoz legközelebbi Stratford forgalmi csomópont helyett inkább extra negyedórás, ráadásul nem éppen Kelet-London legvonzóbb részén keresztül vezető sétát ajánlottak a District és a Jubilee vonal által egyaránt kiszolgált West Ham állomásról.

A környék büszkesége, a Premier Ligába egy év után visszatérő West Ham United futballcsapata egyébként a legreményteljesebb jelentkező az Olimpiai stadionra annak átépítése után. A létesítmény átalakítása – a The Times friss értesülése szerint – még a korábban feltételezettnél is többet kóstál majd: az eredetileg 430 millió fontos építési költség után az államkassza újabb 150 millió fontot kényszerül befektetni. Az első három nap viszonylagos csalódottságát aranylázzal ellensúlyozó brit csapat, a Team GB pénteki sztárja az Eton Dorney-ban a női kétpárevezésben győztes Katherine Grainger és Anna Watkins volt.

Különösen a harminchat éves Grainger dobogtatta meg a szíveket, miután a legutóbbi három olimpián fokozódó frusztráltsággal vette át ezüstérmeit. Mióta azonban a négyesről kétpárevezésre váltott, Watkinsszal az oldalán immár a huszonharmadik versenyét nyerte meg, és a valaha volt legsikeresebb brit evezősnővé vált.

Ha Grainger nem is, két kiemelkedő kerékpáros mind jobban veszélyezteti Sir Steve Redgrave pozícióját minden idők legnagyobb brit olimpiai hősének tisztében. Sir Chris Hoy az öt aranyat már megszerezte, csak nem öt egymást követő olimpián, míg Bradley Wiggins, akinek biztosan nem kell sokat várnia lovagi címére, immár hét olimpiai medállal büszkélkedhet, melyek közül négy csillog a legfényesebben.

Előtérben: Grainger
Előtérben: Grainger
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.