Dupla V

Minden idők legnagyobb olimpikonjaként ünnepelték Michael Phelpset a londoni Aquatics Centre-ben, miután megnyerte a 200méteres vegyes úszás döntőjét.Minden tiszteletem az úszófenomén teljesítménye, eddigi pályafutása során elért huszonegy olimpiai érme – közte tizenhét (!) arany – előtt. Igazi sztár az amerikai, semmi kétség, de volna egy titkos favoritom is.

Az illető sporteredményei semmilyen tekintetben sem mérhető Phelpséihez, londoni fellépése mégis kisebbfajta forradalomnak tekinthető. Wojdan Shaherkaninak hívják azt a tizenhat éves lányt, aki Szaúd-Arábia első női sportolójaként vesz részt az olimpián. A vaskonzervatív sivatagi királyságot eddig kizárólag férfiak képviselték az ötkarikás játékokon, most viszont a szunnita monarchia két nő szereplését is engedélyezte: a cselgáncsozó Shaherkani mellett a 800 méteres síkfutásban Sarah Attar is rajthoz áll.

Shaherkani már londoni megérkezésekor felhívta magára a figyelmet. Míg a legtöbb sportoló lazán, melegítőben utazott, a szaúdi lány – a vallási előírásokat követve – tetőtől talpig be volt bugyolálva. Attarral együtt ugyanígy, az arcától eltekintve, teljesen elkendőzve vonult fel a megnyitón is. Wojdan a bal kezében hazája zászlaját vitte, a jobbal viszont azt a jelet mutatta, amelyet a világon mindenütt érteni: ujjaival az angol „victoryt”, azaz a győzelmet szimbolizáló V betűt formázta meg.

A nyugati sajtóban azt is hozzáteszik: a sikerhez, mármint az olimpiai részvételhez, az is hozzásegítette, hogy a papája a szaúdi cselgáncsválogatott edzője. Ezzel együtt is Wojdannak és persze Sarahnak is az a legnagyobb győzelem, hogy eljutott idáig. S londoni jelenléte – még ha a versengés szempontjából nem ígérkezik is túlságosan hosszúnak – az arab-muzulmán világban sok-sok lánynak adhat biztatást arra, hogy a sport nekik szintén pálya lehet.

A muzulmán világban zajló változások sajnos nem mindig ilyen békések. Szíriában hónapok óta kegyetlen polgárháború dúl, a vége egyelőre nem látszik. Az „arab tavasznak” nevezett és egyelőre beláthatatlan következményekkel járó eseménysorozat sok mindent megváltoztatott. Egyiptomban és Líbiában is megdönthetetlennek hitt rezsimek omlottak össze. Az erőszakkal és a rengeteg halálos áldozattal szemben pozitív fejleménynek tekinthető, hogy az arab társadalmakban valami változni tetszik a nők szerepével, megítélésével kapcsolatban.

A „gyengébb nem” – számarányához képest – persze mélységesen alulreprezentált az arab-muzulmán országokból érkező olim piai csapatokban. Ráadásul a két szaúdi lánynak olyan megalázó feltételt is alá kellett írnia, mint hogy mindketten csak férfi kísérővel mozoghatnak. Mégis ott vannak Londonban. S nyugati szemmel ugyan elfogadhatatlan, hogy nem élveznek olyan szabadságot, mint más női versenyzők, mégis úgy érzem: jogos a Wojdan által mutatott V betű.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.