Az m1 olimpiai időutazása: Kapcsoltam

Midőn ezt írtuk, tiszta volt az ég, barna ágakon zöld lomb virított, és a magyar férfi kézilabdacsapat éppen verte a dél-koreait, ami szép, dicséretes, továbbá: hajrá a későbbiekre is! A kézisek most csak ürügyül szolgálnak, hogy megint belerúgjunk kicsit a mind közönségesen csak közmédiának nevezett tünetegyüttesbe, amely különben néhány napon belül már a második fiaskót kénytelen elkönyvelni. Az elkönyveléshez, mondjuk, nem ártana némi beismerés, helyesebb tehát, ha úgy fogalmazunk: úgy ég az MTVA, mint egy közmunkástarkó forró július középen. A médiatröszt a múlt hét végén debütált új arculata után (karikák, vesszőcskék, hullámok, őselemek, valami elképesztően eredeti szín- és formavilágban, amit másfél évig készítettek elő – tudtuk meg) most egy sokkal fontosabb fronton, az olimpiai közvetítések, néha: nem közvetítések terén is kudarcot vall.

Pillanatnyilag csak a kisebbik baj, hogy a saját tudósítói stáb jó része akár a kontraszelekció diadalaként is értelmezhető. Néhány kivételtől eltekintve szétbeszéli a látottakat; ha viccelni próbál, nem sikerül, ha meg dráma van, komédiába fordul az egész. A sportolói rögtöninterjúk legnagyobb része bicskanyitogatóan rácsodálkozó, alázatos és álkérdésekkel teli. Még egy „milyen érzés volt?”, és már repül is a tévé a hetedikről. (Bobák Róbertnek pedig szólhatna valaki, hogy zakó alá mintás, feliratos pólót venni: passzé.) De van itt nagyobb gond is. Az eseményeket több platformon is figyelő infojunkie-k talán észrevették, hogy egyes, sportra szakosodott weboldalakon hamarabb tűnt fel például az említett kézilabda-mérkőzés aktuális eredménye, mint a közszolgálati tévé képernyőjén. (Azon a képernyőn, amelynek a bal felső sarkában az olimpia első napjaiban az indokoltnál többször virított a büszke felirat, csupa nagybetűvel: ÉLŐ.) Akinek ez gyanús lett, és talált egy, az eseményeket esetleg ugyancsak közvetítő csatornát, azzal szembesülhetett, hogy kéziseink ott már négy perccel közelebb vannak az akkor még csak remélhetően dicsőséges befejezéshez. Ezt úgy is lehet mondani, hogy ott darab ideig jobban álltak a magyarok, mint az m1-en. Meg úgy is, hogy a Nemzeti Sport Online (NSO) munkatársai kísérleti időutazási programban vettek részt. A megoldás persze lényegesen prózaibb: az MTVA sportosztálya azzal magyarázza a négyperces csúszást, hogy az előzőleg sugárzott vízilabda- és kézilabda-találkozó között az utóbbihoz eladott reklámot kellett sugározni. Hogy miféle tragédia történt volna, ha ezután egyszerűen csak bekapcsolódnak az eseményekbe, azt már sosem tudjuk meg. Mindenesetre tiszta mázli, hogy a kézilabdát két félidőben játsszák, így a szünetben utol tudta érni magát, illetve a meccset az m1.

Nem mindenki járt olyan jól, mint a kézilabdások. Csernoviczki Éva bravúrja, Mohamed Aida szombati asszója, Szávay Ágnes teniszmérkőzése vagy Csoknyai László cselgáncsozó nyolcaddöntőbe kerülése mellett akadt a honfiszívnek potenciálisan kedves bokszmeccs és asztalitenisz-mérkőzés is, amelyet nem láttunk élőben, és ez tök logikus, hiszen a Forma–1, egy magyar érdekeltség nélküli kerékpárverseny, illetve a magyar szempontból ugyancsak módfelett releváns spanyol–ausztrál kosármeccs valóban több figyelmet érdemel.

Olvassuk a Comment:com-on, hogy a magyar vonatkozású közvetítéseket a Facebookon hiányolóknak előbb azt javasolta az MTVA: talán kapcsoljanak a Kossuth rádióra (!). Később aztán bősz kommentirtásba kezdtek a közmédia munkatársai, végül blokkolták a cég üzenőfalát. Most ajtó, ablak megint nyitva áll, a méltatlankodóknak senki nem felel, folyik a szokásos ügymenet. Ami különben sima hétköznapokon szót sem érdemelne, hiszen illúzóink régóta nincsenek már az egyébként alig nézett közcsatornákat illetően. Most komolyan: kinek fájna, ha négyperces késéssel láthatnánk egy közszolgálati mikrofonállványt nyelvvel történő „farcicerélés” közben (a Janus Pannoniust fordító Csorba Győző finom kifejezése az anális behatolásra)?

Csak hát ez a hülye olimpia, ez ne lenne! A játékok idején ugyanis azok is néznék a köztévét, akik amúgy –eléggé el nem ítélhető módon – nem kíváncsiak a kiváló és objektív közszolgálati híradóra, a remek közszolgálati szappanoperára, valamint az Obersovszky Péter Riporterverseny káprázatos fejleményekkel kecsegtető fordulóira. Hát most majd nem biztos, hogy itt nézik a közvetítéseket. Mert jöttment helyettes és igazi államtitkárok jó előre betanult mantráival vagy éppen Borbás Marcsi szellemdús műsoraival ellentétben a magyar csapat olimpiai szereplése tényleg számít. Fontos dolog.

Úgyhogy elkapcsolunk mi is.

Mocsai Tamás és ellenfele próbálja bevárni az M1 közvetítését
Hungary's Tamas Mocsai (top) collides with South Korea's Jeong Han in their men's handball Preliminaries Group B match at the Copper Box venue during the London 2012 Olympic Games July 31, 2012. REUTERS/Marko Djurica (BRITAIN - Tags: SPORT HANDBALL OLYMPICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.