Balti-tenger-parti Plymouth

Lehet, hogy az illetékesek az olimpiával egybeeső első munkanapon, hétfőn elkiabálták a szerencséjüket, mert a kedd reggeli tudósítások már ismerősen hangzottak.

 Tűzriadó miatt több mint húsz percre lezárták a Piccadilly-vonalon a kulcsfontosságú Heathrow 1, 2, 3 állomást, csakúgy, mint egész délelőtt az Olimpiai Park megközelítése szempontjából leglényegesebb Central Line-nak a Liverpool Street és Leyton közti szakaszát. A vonalat naponta 650 ezer utas veszi igénybe: a reggeli kontingens – az Olimpiai Parkba igyekvőkkel együtt – más, egyaránt zsúfolt földalatti- és vasútvonalakra kényszerült. Keddre erősen lehűlt a hőmérséklet is, és az éjszakai erős zivatarok után napközben is megnyíltak az égi csatornák, feláztatva a talajt a hatalmas érdeklődéssel kísért lovas torna greenwichi színhelyén is, késleltetve továbbá a Wimbledonban zajló teniszversenyt.

A keddi sporthíreket két szuperhatalom között kialakult diplomáciai vita uralta. John Leonard, az Amerikai Úszóedzők Szövetségének igazgatója, egyben a megfelelő világszervezet, a WSCA hangadó személyisége „hihetetlennek, felkavarónak, érthetetlennek” nevezte Je Si-vennek, az új kínai szupersztárnak a női 400 m-es vegyes úszás utolsó száz méterén nyújtott teljesítményét. Különösen feltűnő volt, hogy a záró ötven méteren gyorsabban haladt előre, mint a szám két amerikai férfi sztárja, Michael Phelps és Ryan Lochte. A tizenhat éves aranyérmes azonnal visszautasította a gyanúsítást, mondván: eredményeit „a kitartó munkának és edzéseknek” köszönheti. – Soha nem használnék doppingszert –jelentette ki, hozzátéve, hogy „a kínai csapat mindig is rendkívül szigorú doppingellenes politikát folytatott”. Miután Je akkor még az élők sorában sem volt, nem emlékezhet arra, hogy a múlt évszázad kilencvenes éveiben kínai úszók több mint negyven szteroidteszten buktak el. A The Times című napilap azt is felidézi, hogy az atlantai olimpián az ír úszónő, Michelle Smith három aranyérmet nyert, és később mindhárom medáltól megszégyenülten kényszerült megválni.

Lord Moynihan, a Brit Olimpiai Bizottság elnöke a kínai csodalány segítségére sietett, hangsúlyozva a Doppingellenes Világszövetség által is bizonyított tisztaságát és ártatlanságát. Megszólalt az ügyben Mark Adams, a NOB kommunikációs igazgatója is. „Nagyon erősnek” nevezte a tiltott ajzószerek használatát kiszűrő tesztprogramot, amely „elkapja az esetleges csalókat”. A játékok kezdete óta a NOB egy sportoló szereplését függesztette fel, egy másikat pedig ideiglenes eltiltással sújtott. (A BBC online hírszolgálata szerint kedd délelőttig 1706 tesztet végeztek el.)

Míg Je Si-ven győzelmét gyanakvás, a nálánál egy évvel fiatalabb, korábban alig ismert litván Ruta Meilutytének a 100 méteres mellúszásban elért elsőségét kitörő brit lelkesedés fogadta. A balti ország első olimpiai úszóbajnoka ugyanis két éve a délnyugat-angliai Plymouthban tanul és edz. A kislány szorgalmáról és lelkesedéséről felsőfokú jelzőkkel nyilatkozott mind a Plymouth College tanulmányi vezetése, mind trénere, Jon Rudd. Ruta szavakat sem talált átütő sikere után, ami nem csoda, hiszen ő a legfiatalabb olimpiai úszóaranyérmesek egyike.

A tengerparti Plymouth középiskolai hallgatói közé tartozott mindeddig Tom Daley is. Nagy-Britannia a tizennyolc éves Európa- és világbajnok műugrótól remélte első aranyérmét a medencében, a szinkron toronyugrásban. Tom és partnere, Peter Waterfield a hat nekifutásból mindössze egyet rontott el, ám ez elég volt ahhoz, hogy a pár az élről a negyedik helyre essen vissza. A rokonszenves Tomnak eddigi egész élete a reflektorfényben zajlott le, beleértve édesapjának, Rob Daley-nek a múlt évben – agytumor nyomán – bekövetkezett halálának körülményeit is. Így nemhogy a kiváló sportoló, de még idegenek is bántónak és felháborítónak tartották, hogy közvetlenül balsikere után a műugró Twitter-üzenetet kapott: „Remélem, tudod, hogy lejárattad apád emlékét.” Daley válasza arra szorítkozott: miután mindent beleadott, nem hitte volna, hogy ilyen leveleket kap „valamely idiótától”. Szerencsére sem Daley, sem Waterfield számára nem ért véget az olimpia: mindketten szerepelnek a jövő hét végére időzített 10 méteres egyéni számban. Bár a twitterező rövidesen elnézést kért gyalázkodó megjegyzéséért, a rendőrség Weymouthban őrizetbe vette a tizenhét éves elkövetőt.

Az olimpia kapcsán elégedetlenkedők közé tartoznak a West End kiskereskedői is. London belvárosának üzletei a nyitóünnepség óta rendszeresen napi több mint tíz százalékkal kisebb forgalmat bonyolítanak le, és az ötkarikás program túlnyomó része még hátravan...

Je a világ előtt - nem minden kiemelkedő teljesítmény gyanús?
(From R to L) Caitlin Leverenz of the U.S., China's Ye Shiwen, Australia's Alicia Coutts, Australia's Stephanie Rice and China's Li Jiaxing are seen underwater as they swim during the women's 200m individual medley semi-finals at the London 2012 Olympic Games at the Aquatics Centre July 30, 2012. REUTERS/Michael Dalder (BRITAIN - Tags: SPORT SWIMMING OLYMPICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.