Hely, jegy

A londoni olimpia iránt érdeklődők csaknem két éve, 2010 augusztusában kezdtek el foglalkozni jelentkezésükkel, amikor előzetes világhálós számlájukat nyitották meg, s a múlt év júniusában derült ki, Fortuna milyen eseményekre juttatta be őket a sorsolás során.

A világszerte több millió csalódott sportrajongó, akik közül sokan még az utolsó napokban is hosszú órákat töltöttek a számítógép előtt, hogy hozzájussanak az internetre minden délben visszakerülő néhány jegyhez, érthetően frusztráltan figyelték az első napok tévéközvetítéseit, illetve a szemükbe szökő betöltetlen helyeket. A wimbledoni teniszmérkőzéseken ugyanúgy tátongtak az ülések az ürességtől, mint a torna-, az evezős-, az úszóversenyeken, valamint a kosárlabdameccseken.

Az elektronikus és nyomtatott sajtóban azonnal napvilágot látó és a világhálót is elárasztó panaszok nyomán a szervezőbizottság azonnali vizsgálatot indított, bár Lord Coe, a testület elnöke ragaszkodik elméletéhez, mely szerint az olimpiai helyszínek „zsúfolásig megteltek, és a probléma semmiképpen sem lesz tartós”. Mint kiderült, az üres helyekre szóló jegyek az „olimpiai családhoz”, azaz a tisztségviselőkhöz, az egyes sportszövetségekhez, magukhoz a sportolókhoz, tudósítókhoz és a (leginkább sárosnak tartott) szponzorokhoz tartoztak.

A távolmaradásukkal tüntetők mentségére hozta fel a kétszeres olimpiai bajnok sportdiplomata, hogy a belépők tulajdonosai az első napokban nem tudják pontosan, miként osszák be idejüket, s ki kell tapasztalniuk, hogyan juthatnak el egyik helyszínről a másikra. Ám további vihart kavar, hogy a nagy szponzorok jelentős részben fontos ügyfeleik között osztották szét, illetve sorsolás útján tették hozzáférhetővé belépőiket „mezei” kuncsaftok számára.

Az országos felháborodás nyomán a szervezőbizottság vasárnap délutánra megkezdte az üresen maradt helyek gyors és rugalmas feltöltését, többek között az őrző-védő feladatot ellátó, éppen szabadidős katonákkal, illetve helyi tanárokkal és diákokkal. Bizonyos jegyek visszakerülnek a világhálós szisztémába: e sorok írásakor például a következő napok úszó- és műugróviadalaira-, kézi- és gyeplabda-mérkőzéseire egyaránt lehetett belépőt váltani.

A Wimbledon Open sokéves tapasztalatai alapján lehetővé válik majd a korán távozók jegyeinek újrahasznosítása is, mégpedig jutányos áron. Mindeközben a Scotland Yard nyomozást indított a nemzeti olimpiai bizottságok rendelkezésére bocsátott jegyekkel való visszaélések ügyében. Mint arról korábban a Népszabadság is beszámolt, a The Sunday Times tényfeltáró újságírói titokban filmre vették, amint olimpiai tisztviselők és jegyirodák több ezer belépőt adtak el a hivatalos ár akár tízszereséért is.

A korrupcióban ötvennégy ország testülete is érintett lehet. Brit rendőrök várhatóan kihallgatják a kínai, a szerb és a litván olimpiai bizottságnak járó csomag elosztásával megbízott ügynökségek képviselőit. A vasárnapi lap jelentése szerint már a játékok idején több letartóztatásra kerülhet sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.