A CSATORNA

Schmitt Pál nem szerepel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hivatalos londoni meghívottjainak listáján. A NOB ezt azzal indokolta, hogy Schmitt maga függesztette fel a tagságát a testületben, amíg nem zárul le a Semmelweis Egyetem döntése elleni fellebbezésének ügye – közölte az Origo című hírportál. Mint köztudomású, a felsőoktatási intézmény áprilisban megvonta tőle a doktori címét, miután nyilvánvalóvá vált, hogy doktori dolgozatának nagy részét külföldi szerzőktől másolta. Schmitt ez után mondott le a köztársasági elnöki posztról, amelyet 2010 augusztusa óta töltött be.

A játékok történetének tíz legtöbb érmet szerző versenyzője közül öt –a szovjet Larissza Latinyina (18 medál), Nyikolaj Adrianov (15) és Borisz Sahlin (15), a japán Ono Takasi (13) és Kato Szavao (12) – tornász. E sportág rekordere lesz most – egy aránt hat olimpiai szerepléssel – a bolgár Jordan Jovcsev és a német Oksana Chusovitina. Jovcsev, aki gyűrűn a Sydney-ben aranyérmes Csollány Szilveszter nagy riválisa volt, négy érmet szerzett eddig az olimpiákon: gyűrűn Athénban második, Sydney-ben harmadik volt, míg talajon 2000-ben és négy évvel később is harmadik helyezést ért el. Chusovitina – még a Független Államok Közössége színeiben – 1992-ben aranyérmet nyert csapatban, majd 2008-ban, már németként, ugrásban második volt.

Szin Uj Gun, az észak-koreai női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya „súlyos problémának” nevezte, hogy a szervezők szerdán a glasgowi Hampden Parkban tévedésből a délkoreai zászlót jelenítettékmeg az eredményjelző táblán. A kolum biaiak elleni találkozó (2-0) több mint egyórás csúszással kezdődött, mivel a bemelegítés alatt az észak-koreai játékosokat dél-koreaiakként mutatták be a kivetítőn, s amíg a szervezők nem orvosolták a problémát, addig a KNDK képviselői nem voltak hajlandók elkezdeni a mérkőzést. A szervezőbizottság utóbb elnézést kért a történtekért.

Szurkolói villamos közlekedik Budapesten az 1-es, az 1A, a 3-as és a 61-es vonalán. A járat piros-fehér-zöld színekkel ésHajrá,magyarok! felirattal hívja fel magára a figyelmet. Fábián László olimpiai bajnok, a projekt szakmai vezetője elmondta: a szerelvényen kivetítőkön lehet majd nézni az olimpiai közvetítéseket. Az első villamos ma az 1-es vonalán kezdi szolgálatát; az utolsót augusztus 15-én indítják.

Babos Tímea a kazah Galina Voszkobojeva, Szávay Ágnes pedig a brit Elena Baltacha ellen kezd a londoni olimpia női tenisztornáján. A csütörtöki sorsoláson az is eldőlt, hogy Babos és Szávay párosban az idei wimbledoni finalista, a döntőben az amerikai Williams nővérektől vereséget szenvedő Lucie Hradeckával és Andrea Hlavackovával találkozik a nyitófordulóban.

Nem épült fel két hete elszenvedett sérüléséből Berki Krisztián nagy riválisainak egyike, a kínai Teng Hajpin. A lólengés 2004-es ötkarikás bajnoka így nem szerepel a londoni olim pián. A kínaiaknak azért is nagy érvágás Teng kiválása, mert ő alapembere lett volna annak a csapatnak, amely címvédésre törekszik az angol fővárosban.

Nemzetközi közvélemény-kutatás eredménye szerint a magyarok kétharmada kíséri majd figyelemmel az olimpiát. Az érdeklődők 63 százaléka televízión, 21 százaléka az interneten követi a londoni eseményeket. A magyar érdeklődés a nemzetközi átlag (72 százalék) alatt van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.