Micsoda mezőny: Banks, Bubka, Coe, Thompson

Az olimpiai előkészületek finisének fontos és pozitív híre, hogy – hallgatva a józan észre – az illetékes köz- és kereskedelmi szolgáltatásokat nyújtó szakszervezet lemondta csütörtökre tervezett munkabeszüntetését.

Nem sztrájkolnak a határrendészet dolgozói sem azon a napon, amikor Európa legforgalmasabb repülőterére, a Heath row-ra különösen nagy nyomás nehezedik. Csütörtökön és pénteken több ezer olimpiai részvevő és több tízezer sportszerető látogató érkezése várható. A kormány egyébként azt tervezte, hogy a sztrájkról döntő szavazás menetében keres technikai hibát, és bíróság előtt éri el az útlevélkezelők csütörtöki munkába állását.

Szerda reggeli ülésén a kormány olimpiai „különítménye” megállapította, hogy „minden rendben halad, de nincs ok az elbizakodottságra”. A bizottság elkerülhetetlenül foglalkozott a közlekedési viszonyokkal, hiszen a kizárólag az „olimpiai család” számára kialakított sávok „ünnepélyes” átadása után – amint arra bízvást lehetett számítani – hatalmas dugók alakultak ki, főként Nyugat-Londonban. A nap folyamán a szervezők enyhíteni próbáltak a korábban bejelentett szigoron, és azokban az órákban, amikor a sportolók, az olimpiai tisztségviselők és a VIP-k – köztük mintegy száz állam- és kormányfő – nem veszik igénybe, a Londoni Közlekedési Vállalat feltűnő sárga jelzőberendezései lehetővé teszik a fekete taxik és a „mezei” autósok behajtását is az elkülönített sávba.

A „család” közlekedésétől függetlenül az olimpiai láng londoni útja is forgalmi akadályokat okoz. Szerdán, a staféta hatvannyolcadik napján Harrow-ból Haringey kerületbe jutott, érintve közben a Wembley stadiont is. A nap prominens fáklyavivői közé tartozott Gordon Banks, az 1966-ban világbajnok futballkapus, továbbá Rupert Grint, a Harry Potter filmsorozat főszereplőinek egyike és Daley Thompson kétszeres olimpiai aranyérmes tízpróbázó. Az olimpiai mozgalom jelképének haladását eddig 12,7 millió ember követte. A Transport for London előtt tornyosuló kihívást jelzi, hogy az olimpiai és paralimpiai játékok idején a metróhálózatban – naponta és átlagosan – megforduló több mint hárommillió utason kívül legalább további egymillióra kell számítania. A következő hetek kilátásai nem jók, szerda reggel a tizenhárom vonal közül négyen fordultak elő fennakadások.

Az elbizakodottság említett elkerülése jegyében Boris Johnson főpolgármester Bernard Hogan-Howe rendőrfőkapitány társaságában kereste fel a Metropolitan Police déllondoni különleges operációs centrumát, az olimpiai rendfenntartás idegközpontját. A politikus és a főrendőr bevallotta: leginkább egy „magányos farkas” terrorista támadásától tart, és felidézte a múlt héten a coloradói Aurorában a legújabb Batman-film bemutatóján elkövetett, tizenkét személy halálát követelő merényletet. Részletekbe – érthetően – egyikük sem bocsátkozott, de mindketten igyekeztek megnyugtatni a közvéleményt, hogy „megtették a szükséges intézkedéseket”. Hozzátették: „a nyitott demokrácia, a szabad társadalom korlátai megszabják, meddig mehetnek el a közbeavatkozásban”, de bíznak benne: az előre kidolgozott tervnek megfelelően és a gondos előkészítésnek köszönhetően a veszélyeket sikerül elhárítaniuk.

Olimpiai biztonságról, illetve veszélyről szólva az emberek többsége ma is rögtön azokra az izraeli sportolókra gondol, akiket az 1972-es müncheni olimpián palesztin terroristák lemészároltak. Londonban tartózkodik a két meggyilkolt izraeli – André Spitzer vívóedző, valamint Yossef Romano súlyemelő – özvegye, és petícióban emelt panaszt, amiért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, mint az 1976-os montreali játékok óta minden alkalommal, ezúttal is elutasította a nyitóünnepség keretében egyperces néma tiszteletadásra vonatkozó kérelmét. Jacques Rogge NOB-elnök hétfőn már lehetővé tett egyperces csendet az olimpiai faluban, de ezt a százezer aláírást – többek között Barack Obamáét – összegyűjtő gyászolók nem tartják kielégítőnek.

Lord Coe, a szervezőbizottság elnöke sokkal jobb hangulatban van. Az egyszerű Sebastianként egyaránt kétszeres olimpiai arany- és ezüstérmes középtávfutó – a The Times szerint – pályafutása következő lépéseként kész megpályázni a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöki pozícióját. Az ötvenöt éves sportembernek és konzervatív parlamenti képviselőnek elsőként a Nemzetközi Olim piai Bizottságba kell bejutnia. Lamine Diack tavaly meghosszabbított mandátuma 2015-ben jár le. A jó megjelenésű és kitűnő beszédkészségű Lord Coe vetélytársa az ukrán legenda, minden idők legsikeresebb rúdugrója, Szergej Bubka lehet.

Eredmények. Labdarúgás. Nők.

E csoport: Nagy-Britannia–Új-Zéland 1-0. F csoport: Japán–Kanada 2-1.

G csoport: Egyesült Államok–Franciaország 4-2. A Kolumbia–Észak-Korea, a Svédország–Dél-Afrika és a Brazília–Kamerun meccs lapzártánk után ért véget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.