I. Bradley

Bradley Wigginsnek lényegében az ünneplés volt a fő feladata a Tour de France országúti kerékpáros körverseny utolsó, tegnapi szakaszán. A brit klasszis imponáló produkcióval nyerte a szombati időfutamot csapattársa, Chris Froome előtt, így több mint három perccel vezetett az összetettben a záró résztávot megelőzően. A pályán a háromszoros olimpiai bajnok bringásnak csupán arra kellett figyelnie: nehogy bukásba keveredjen a finisben.

Igaz, alakulhatott volna másként is a finálé.

Froome ugyanis legalább két hegyi szakaszon látványos erődemonstrációt tartott, s csupán azért nem hagyta ott Wigginst és az élmezőnyt, mert a csapatutasítás miatt nem tehette: kapitányát kellett segítenie. Pedig volt olyan pillanat, amikor a kenyai születésű versenyző már-már megalázó módon jelezte kollégájának, hogy szeretne csöppet tempósabban haladni, így arra kéri, váltson nagyobb sebességre. Korántsem biztos, hogy Froome legyőzte volna Wigginst, ha másik istálló színeiben áll rajthoz, ám afelől nem lehet kétségünk, a kettős párharca kiélezett vetélkedővé vált volna. A rivalizálás elmaradt, így Froome csak a második helyért hajthatott, azt pedig meg is szerezte.

Ennek köszönhetően a párizsi befutó közönsége szokatlan performance-ra számított. Wiggins felesége ugyanis korábban a Twitteren azt üzente: meztelenül fut tiszteletkört a pódium körül, ha férje az első helyen végez.

De nem csupán ezért emlékezetes Wiggins sikere, hanem azért is, mert ő az első brit kerekes, aki győzött a háromhetes francia körversenyen. Ennek nyomán nem meglepő: a 32 éves bringás az érdeklődés középpontjába került. Azzal, hogy az ötkarikás eseményen többször is első lett, továbbá megnyerte az országúti szakág csúcsviadalát, alighanem a sportág legnagyobbjai közé emelkedik.

Persze sokan megjegyezik, hogy a mezőny ereje nem közelítette meg a „csúcsidőszakban” megszokottat. Alberto Contador nem versenyezhetett, Andy Schleck megsérült a viadal előtt, és a klasszisok egyébként is kevesebben vannak, mint a korábbi években. Nem szólva arról: Froome meg sem kísérelhette az előzést.

Utóbbi számára nem feltétlenül örömhír, de a siker után a Sky csapat minden bizonnyal meghosszabbítja Wiggins szerződését. Ez a lépés akár Froome távozását is jelentheti, mert már korábban nyilatkozott arról, nem szeretne újra az asszisztens szerepébe kényszerülni.

Nem csupán az átigazolási hírek, de – már-már megszokott módon – a dopping témája is foglalkoztathatja a rajongókat. Az összetettben tizenkettedik helyen álló Frank Schleck mintája lett pozitív, s az eset jó okot ad a találgatásokra. A luxemburgi kerekes öccsét, Andyt az után sorolták az első helyre a 2010-es Touron, hogy Contadort eltiltották...

Igaz, a záró szakaszon aligha e problémák foglalkoztatták a versenyt befejező kerekeseket. Elemezhették ehelyett Mark Cavendish teljesítményét: a kimagaslóan erős Sky garnitúrájának sprintere sorozatban a negyedik alkalommal nyerte meg a párizsi befutót.

Ez az összetett eredményét természetesen nem befolyásolta: Wiggins győzött Froome, valamint az olasz Vincenzo Nibali előtt. A gyorsasági pontverseny győztesének járó zöld trikót a szlovák Peter Sagan, a hegyimenők legjobbját illető pöttyös dresszt pedig a francia Thomas Voeckler szerezte meg.

Bradley Wiggins (sárga trikóban): úton a Diadalív felé
Bradley Wiggins (sárga trikóban): úton a Diadalív felé
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.