Fizetett vendég

Politikai üggyé vált Franciaországban Zlatan Ibrahimovic fizetése: a támadó a dúsgazdag arab befektetők bőkezűségének köszönhetően igazolt a PSG futballcsapatához, ám szerződése részletei több politikusnál is kiütötték a biztosítékot...

A felháborodás oka, hogy a svéd center hozzávetőleg tizenötmillió eurót(4,3 milliárd forintot) keres majd évente. Najat Vallaud-Belkacem kormányszóvivő azt mondta: „rengeteg embert sokkolhat” az összeg. Valérie Fourneyron sportminiszter kezdeményezte a profi labdarúgók javadalmazásának vizsgálatát. Jerome Cahuzac, a pénzügyi tárca vezetője sem titkolta véleményét: „Ezek a számok nem lenyűgözőek, hanem erkölcstelenek.”

Pedig a büdzsé felügyelőjének lenne oka az örömre, mert a francia lapok szerint az államkassza jól jár az üzlettel. A megkérdezett szakértők egyetértenek abban: a PSG-nek adók és járulékok formájában legalább húszmillió eurót kell fizetnie évente a futballista jövedelme után. Mind többen emlékeztetnek arra is, hogy Francois Hollande elnök a „szupergazdagokra” hetvenöt százalékos adó kivetését irányozta elő. A labdarúgás szereplői akkor felháborodtak, s még a visszafogott vélemények szerint is „a játékosok kivándorlását”, illetve „a futball halálát” jelentené az intézkedés. A politikus már akkor is „párizsi” példával érvelt ötlete mellett: Carlo Ancelotti PSG-tréner fizetését bírálta. (Az olasz edző évi hatmillió euróért irányítja az együttest.) Az Ibrahimovic-biznisz újra előtérbe helyezte a kérdést, s nem vitás, hogy szép számban lehetnek olyanok, akiknek a fölfoghatatlan összeg már túlzás. Főként, ha az illetékesek még ügyeskednek is...

A Le Monde-nak nyilatkozó szakjogász például több olyan megoldást is felsorolt, amellyel csökkenthetők a költségek. Aligha kell mondani, hogy létezik olyan opció, amely adóparadicsomok felkeresését irányozza elő. Mindenesetre Nasser Al-Khelaifi, a klub katari elöljárója úgy fogalmazott: „Betartjuk a francia törvényeket.”

Ezzel nem elégednek meg a politikusok, akik közül többen már az európai futballvezetésnek küldenek üzeneteket. Akad, aki a fizetési sapka bevezetését, de legalább a juttatások maximumának meghatározását javasolja, mert a szabályozatlanság a sportág csődjéhez vezethet.

A kihívás azonban csöppet nagyobb, mint ahogyan az illetékesek nyilatkozataiból kirajzolódik. A sokszor példaként emlegetett NFL (az amerikaifutball-liga) ugyanis megavállalkozás, amely világos feltétel- és szabályrendszerrel működik. Ám az UEFA kvázi civil szervezet, amelynek hatásköre szűk, nem szólva arról, hogy semmilyen hatása nincs az egyes országok jogrendjére.

A vita közepette egyvalami biztos: Zlatan Ibrahimovic nettó tizennégymillió eurót keres évente. Kerül, amibe kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.