Olimpia 2012: Hajrá, indulunk!

Mához két hétre tizenkét számban már érmeket osztanak a londoni olimpián, természetes tehát, hogy az előkészületek a hajrájukhoz érkeztek. Nem csak a 204 nemzet több mint tízezer sportolóját vendégül látó fővárosban, hanem idehaza is. Olyannyira, hogy Molnár Zoltán, a MOB főtitkára, az „örökös” csapatvezető (ebben a minőségében a hetedik ötkarikás eseménye előtt áll...) és két kollégája hétfőn be is költözik az olimpiai faluba, ahová egy nappal később megérkeznek az első magyar versenyzők: vitorlázók, szörfösök, sportlövők.

Molnár amúgy csütörtökön jött meg legutóbbi londoni kiruccanásáról, melyen reggeltől estig körmölt: a 158 delegált sportoló nevezését véglegesítette.

– Most derült ki végérvényesen az is, hogy az említett létszám mellé öszszesen nyolcvanhét akkreditált kísérő csatlakozhat. A többségük edző és egészségügyi szakember, de akad közöttük sportvezető is – fűzte hozzá a főtitkár.

A fent nevezetteken kívül persze jó néhányan jelen lesznek a játékokon félig-meddig hivatalos minőségben: Áder János államfőt, Orbán Viktor miniszterelnököt és Czene Attila sportért felelős államtitkárt a helyi szervezőbizottság hívta meg, míg a MOB saját jelenlegi és a legutóbbi érában regnáló elnökségi tagjait, valamint a szponzorait látja vendégül.

A keddi „első fecskék” után szinte naponta landolnak majd magyar sportolókkal a fedélzetükön a brit légitársaság gépei a Heathrow reptéren.

– A helyzet tulajdonképpen áttekintethetetlen: annyi részletben és annyi napszakban érkeznek a versenyzők, hogy annak fölsorolásához egy újságoldal is kevés lenne. Ebben a tekintetben alapvetően különbözik az utaztatás a korábbiaktól, de ez nem is csoda azok után, hogy nincs már Malévunk – magyarázza Molnár.

A csapatvezető szerint egyébként Londonban minden jel arra utal, hogy „vérprofi” olimpiát rendeznek majd. Az olimpiai falu tizenhárom emeletes

épületekben, kényelmes és praktikus szobákkal várja lakóit, akiknek a játékok történetében most kedveznek először azzal, hogy térítésmentesen használhatják az internetet. Nincs viszont légkondicionáló a helyiségekben, ám azok aligha hiányoznak majd, tekintve, hogy – így Molnár – „Londonban úgyis mindig esik az eső”.

A MOB-főtitkár elmondta azt is, hogy a biztonsági előkészületekben még nem tapasztalt semmiféle látványos túlkapást, ugyanakkor megjegyezte: a közlekedésben komoly fennakadások várhatók.

– Óva intem a szurkolókat attól, hogy autóval kíséreljék megközelíteni a versenyszínhelyeket, mert iszonyatos dugók várhatók. Üljenek inkább metróra vagy vonatra, azok biztosan időben célba érnek. A sportolókat és a hivatalos közreműködőket persze mindez egyáltalán nem érinti: az őket szállító járművek számára a szokásoknak megfelelően külön sávokat tartanak fenn.

Ugyancsak Molnár Zoltántól származó „közlekedési” információ, hogy a MOB három repülőjárattal tervezi a záróünnepséget követő másnapi hazautat.

– Ezek közül az elsőt, a reggelit neveztük ki aranygépnek. Mi mást mondhatnék: remélem, telt ház lesz rajta...

Még csak hőemelkedés

Tizennégy nappal az olimpia rajtja előtt még nem érzékelhető kitörő lelkesedés a házigazda Nagy-Britanniában. A BBC számára készített friss közvélemény-kutatás során a válaszadók 61 százaléka mondta azt, hogy nincs nagyobb lázban most, mint volt az év elején az ötkarikás játékok miatt. A megkérdezetettek 58 százaléka közölte, hogy az elmúlt hetekben zajló, s az ország egész területén zajló fáklyaváltó nem hozta őt közelebb az olimpiához. Ezzel együtt a britek többsége, 55 százaléka úgy gondolja, hogy az olimpia jótékony hatással lesz az országra, bár 74 százalék azon a véleményen van, hogy elsősorban London profitál majd a rendezésből.

 

 

Péntek, Oxford Street. Mi lesz itt két hét múlva?
Péntek, Oxford Street. Mi lesz itt két hét múlva?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.