Wiggins professzor meg a Tourminator

Impozáns erődemonstrációt tartott Bradley Wiggins a Tour de France országúti kerékpáros körverseny legutóbbi szakaszán.

A vetélkedő legfőbb esélyesei közt emlegetett harminckét éves brit klasszis több mint félperces előnnyel nyerte a 41,5 kilométeres egyéni időfutamot, s csaknem kétperces fórral vezet az összetettben. Jellemző, hogy még csapattársa, Chris Froome is jobb időt produkált, mint a svájci Fabian Cancellara, a műfaj legjobbjainak egyike, vagy a címvédő ausztrál Cadel Evans.

A szaksajtó elismeréssel ír a háromszoros pályakerékpáros olimpiai bajnok bringásról, aki a 2008-as pekingi ötkarikás játékokon is két aranyat szerzett, azaz még akkor sem az országúti viadalra koncentrált. Az idén már erre a szakágra fókuszál, s alighanem ennek köszönhető, hogy többen máris a Champs-Élysées sugárúton látják pezsgőzni. Az utóbbi feltételezés némiképp meglepő, mert az embert próbáló háromhetes versenyeket nem szokás az első harmadban megnyerni, pláne, hogy még több kegyetlen hegyi etap is vár a mezőnyre.

Mindenesetre a keddi pihenőnapon Wiggins volt az érdeklődés középpontjában, ami szintén nem kis teljesítmény, tekintve, hogy a szlovák Peter Sagan már három résztávon ért elsőként a célba. Ennek nyomán az 1990-ben Zsolnán született szlovák kerekes Terminátor beceneve máris Tourminátorrá változott.

Az ifjú bringás hegyi kerékpárosként kezdte a pályafutását, 2008-ban junior világbajnokságot is nyert. Váltani szeretett volna, s a Quick Step istálló tesztelte, ám nem kapott szerződést a csapattól. Olyannyira csalódott volt, hogy már felhagyott volna a további próbálkozással, de a családja rávette: tegyen még egy kísérletet. A Liquigas vezetői kissé körültekintőbbek voltak, s megállapodtak a tehetséggel. Az együttes orvosai pedig meghökkentek a versenyző vizsgálati eredményein: régen nem láttak ennyire jó adatokat...

Pedig Sagan kezdőként még főként azzal tűnt ki, hogy teniszcipőben tekert, s a különféle csodaitalok helyett csupán vizet fogyasztott a versenyeken. Most már eredményei is megkülönböztetik a többségtől. Nem csoda, ha a sportág legnagyobb talentumai között emlegetik, s több rivális csapat is leigazolta volna, de a szlovák kerékpáros kijelentette: marad a Liquigasnál. Hálás az istállónak, mert esélyt kapott a bizonyításra, és úgy érzi, ennyivel tartozik azoknak, akik hittek benne.

Kérdés, tovább nő-e az adóssága. Sagan a Tour előtt fogadott csapata vezetőivel, hogy legalább két etapot nyer, s megszerzi a pontverseny győztesének járó zöld trikót is. A vállalás első felét már túlteljesítette, a másodikról csupán a verseny végén hirdetnek majd eredményt. Egyelőre szerényen viseli a sikert, legutóbbi győzelme után például azt mondta: „Valószínűleg a többiek nálam fáradtabban érkeztek a Tourra. Szerintem a végsebességet tekintve nem én vagyok a legjobb, de azok a befutók, amelyeknél nem érünk el különösebben nagy tempót, nekem kedveznek.”

Az édesapja kevésbé óvatosan jövendöli: „Párizsba már hat szakaszgyőzelemmel érkezik majd.”

Ma kevés az esély arra, hogy Sagan megszerzi a negyedik sikert, mert a mezőny a hegyekbe látogat. Ahol olykor még egy Tourminator is kevés.

Sagan: zöld ász
Sagan: zöld ász
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.