Bayern Ost

„A hiúságát mindenki hagyja otthon, az önsajnálatból sem kérünk. Amire a csapatnak szüksége van, az a siker. Mégpedig rögtön, az első perctől kezdve” – Matthias Sammer (képünkön) nem kertelt, amikor a Bayern München sportigazgatójaként és elnökségi tagjaként „bemutatkozott” a bajor klub játékosainak.

Olyan nagyon persze nem kellett prezentálnia magát: a korábbi remek középpályás, az 1996-os esztendő európai futballistája a pályán sem ismert ellentmondást. Ahogyan új pozíciójában sem fog, ahova Uli Hoeness, a huszonkét bajnoki címmel büszkélkedő egylet elnöke hívta.

– Ha Hoeness és a Bayern csenget, az bizony különleges dolog. Nem olyan, mintha a postás csengetne – nyilatkozta a negyvennégy éves Sammer, aki eddig a Német Labdarúgó Szövetség sportszakmai igazgatója volt.

A müncheniek számára a drezdai születésű, pályafutása során a Stuttgartban és az Internazionalénál is megfordult új direktor érkezése korszakváltást jelez. Több mint húsz évvel a berlini fal leomlása után Sammer személyében a volt NDK-ból származó, igaz, profi pályafutását már az újraegyesített Németország polgáraként befutó exlabdarúgó kerül magas pozícióba. Karakán stílusától nagyobb hatékonyságot várnak. A Bayern az idén lecsúszott minden címről, így a német bajnokságról és kupagyőzelemről, és saját pályáján, a müncheni Allianz Arénában veszítette el a Bajnokok Ligája döntőjét.

A meglepő választás azért is érdekes, mert a háromgyermekes családapát sokan inkább a Borussia Dortmund kötelékében képzelték volna el. Annál a klubnál, amelynél az NDK, majd Németország válogatottjának korábbi kiválósága Bajnokok Ligáját nyert, s később edzőként az együttest is irányította. A Bayern fő riválisává előlépett, tavalyi bajnoki címét sikeresen megvédő sárga-feketéknél azonban a pozíciók foglaltak. A dortmundi sportigazgató kolléga, Michael Zorc azt nyilatkozta: egykori csapattársát sikerre éhes futballbolondnak tartja, de a Dortmund egyáltalán nem fél az új elöljárótól. Miért is kellene tartania tőle, hiszen Sammer öltönyös emberként legfeljebb csak baráti meccsekre húz mezt?

Zorc azt azonban hozzátette: az augusztus végén rajtoló német bajnokság megnyerésére természetesen a Bayern a legesélyesebb.

Igaz, Dortmundban egy évvel ezelőtt is ezt mondták, s végül nem lett igazuk.

FOTÓ: REUTERS MICHAELA REHLE
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.