Egy cseh becse

Eretnek gondolat, de talán még az is megfordulhatott a wimbledoni rendezők fejében a csütörtöki teniszprogram kialakításakor, hogy nem árt „gyors” meccseket műsorra tűzni a centerpályán, így a futball Európa-bajnokság esti elődöntőjének idejére hazaérhet tévézni a nagyérdemű.

Nos, nem jött össze a szcenárió: az olasz–német derbi már rég véget ért, amikor a tenisztelepen még csak készülődött elfújni a váratlanul jött éjszakai vihar szele a kétszeres wimbledoni győztes Rafael Nadalt.

Az eső közbeszólt, a cseh Lukas Rosol (ATP-100.) elleni meccs döntő játszmája előtt össze kellett húzni a díszpálya tetőszerkezetét, ám a bő félórás pihenő sem segített spanyolon, aki a harmadik kör előtt Grand Slam-tornán 2005 óta nem kapott ki. Ugyanabban az esztendőben az akkor 18 éves Rosol magyarországi ITF-tornákon kezdte profi karrierjét.

Bardóczky Kornél nevét azóta is biztosan emlékezetében őrzi a brnói teniszező, hiszen magyar kollégája sorozatban keserű perceket okozott neki: Davis Kupa-csapatunk éljátékosa Kaposvárott a legjobb nyolc között (6:4, 6:4), egy héttel később Szolnokon pedig a döntőben verte Rosolt (6:2, 6:1). A nyurga cseh fiatalember párosban is alulmaradt a fináléban a Bardóczky, Kisgyörgy duóval szemben.

Lám, miből lesz a cserebogár, miként alakul egy világszenzációra is képes játékos karrierje. A világranglistán akkor a 627. helyen álló cseh vitéz az évek során folyamatosan faragott a pozícióján (321., 261., 178., 148., 164., legutóbb pedig a 70. volt a szezonzáró helyezése), s immár a cseh Davis Kupa-együttesben Berdych és Stepanek mögött ő a hármas számú teniszező. Megbízható, jó Challenger-szintű játékos, nyert is kisebb-nagyobb tornákat, a wimbledoni fűnek azonban a közelébe sem merészkedett...

A horvát Dodig elleni hétfői győzelem jelentette a próbát, s aztán jött Nadal, aki eddig tizenegy Grand Slam-trófeát tudhat mallorcai otthonában, kettőt közülük Wimbledonban kapott. A 2008-ban és 2010-ben győztes spanyol azonban nem tudja tartani magát a páros évekre kialakított tradícióhoz – ezúttal már a második körben elvérzett. – Életem meccsét játszottam. Nadal igazi szupersztár, hihetetlenül teniszeztem ellene. Remélem, lesz még több ilyen mérkőzésem is! – foglalta össze mondandóját a 26 esztendős cseh harcos.

A statisztika mindenesetre azt bizonyítja, hogy a 6:7, 6:4, 6:4, 2:6, 6:4-es sikere megérdemelt, s egyáltalán nem arról tanúskodik, hogy megijedt volna neves vetélytársától és a centerpálya sajátos hangulatától. Erőtől duzzadó játékkal, 65 védhetetlen ütéssel (közte 22 ász adogatással), mindössze 29 elhibázott labdamenettel késztette megadásra Rafát. Nem remegett meg a keze akkor sem, amikor a meccsnyerésért szerválhatott: ász a vonalra, tenyeres bomba, szintén a vonalra, újabb ász a T-vonalra, majd kegyelemdöfésként a villámcsapás: harmadik ászadogatása az oldalvonal mellé... Nadal kipipálva, jöhet a 27. helyen kiemelt német Kohlschreiber.

Rosol példája bizonyítja, hogy mennyire kiegyenlített a teniszvilág élmezőnye, s itt már valóban minden lehetséges – ha van kellő önbizalom s kis szerencse. A centerpálya csütörtöki programjában, úgy tetszett, könnyen emészthető keleti csemegéket kínáltak fogyasztásra a sztároknak, ám már Serena Williams is megküzdött a második játszmában Czink (98.) ellen, aztán Murray is szenvedett az ászkirály horvát Karlovic (59.) legyőzésekor, Rosol (100.) pedig fennakadt Nadal torkán…

Djokovics is cseh menüt kapott péntekre: a veterán Stepanek igyekezett a világelsőnek kellemetlenkedni, ám erejéből csak egy szett megnyerésére futotta, aztán a szerb címvédő helyreállította a rendet (4:6, 6:2, 6:2, 6:2). Egy házzal odébb, az 1-es pályán a nők ranglistavezetője, Marija Sarapova tesztelte királynői udvartartását, ám a nemrégiben Budapesten is látott tajvani Hszie kisasszony nem sok jelét mutatta annak, hogy komoly trónkövetelőnek számítana (az orosz klasszis 6:1, 6:4-re nyert).

Sokkal több veszélyt jelenthet a királynő számára egy korábbi „kolléganő”, az egykori világelső Kim Clijsters, aki szép csendben lopakodik előre (most a 12. kiemelt Zvonarjovát leckéztette – 6:3, 4:3-ra vezetett, amikor orosz ellenfele feladta a meccset), s gyors léptekkel nyomul a 3. kiemelt lengyel A. Radwanska és a tavalyi elődöntős német Lisicki is.

A nap krónikájához tartozik még, hogy immár végleg elfogytak magyarok a wimbledoni gyepről, mivel Marosi Katalin a horvát Jurak társaként a legjobb 16 közé jutásért vívott meccsen 7:5, 6:4-re kikapott az 5. helyen kiemelt orosz Makarova, Vesznyina duótól.

Rosol és az a szép zöld gyep
FOTÓ: REUTERS STEFAN WERMUTH
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.