Magyar rekord?

Czink Melinda egyszer már a címlapokra került a wimbledoni torna kapcsán – tavaly a 10. kiemelt ausztrál Stosurt búcsúztatta a nyitófordulóban –, s úgy tetszik, a magyar teniszező nő most is azon mesterkedik, hogy róla szóljanak a vezető hírek.

Nincs ugyan hivatalos statisztika a leggyorsabb játszmanyerésekről, de az a tizennégy perces szélvihar, amellyel Czink lesöpörte a pályáról svéd vetélytársát, valószínűleg bekerül a rekordokat rögzítő annalesekbe. A svéd Larsson kisasszony egyébként 92. helyen áll a világranglistán, ám most nem állt, hanem összecsuklott a rangsorban öt hellyel mögötte helyezkedő magyar hölgy kiütéssel felérő, megsemmisítő sorozása után. A gyakorlatozás után a második játszma elején némileg komolyabb ellenállást fejtett ki a skandináv, ezzel együtt Czink 35 perc (!) alatt sima 6:0, 6:2-vel lépett a következő körbe.

Egy biztos, ha Czink tartani akarja magát „címlaphíres formájához”, akkor elég „csupán” egy újabb győzelmet aratnia, s a lapok garantáltan világgá röpítik a nevét... Következő ellenfele ugyanis a volt világelső Serena Williams lesz, aki tizenhárom Grand Slam-elsősége közül négyet épp itt, Wimbledonban szerzett.

Magyar szempontból sűrű napnak ígérkezett a kedd, hiszen Czink mellett Arn Gréta (106.) is bemutatkozásra várt, míg az első körös egyéni feladatát hétfőn sikerrel teljesítő Babos Tímea ezúttal párosban készült fellépésre az olasz Alberta Brianti társaként. Sajnos a soproni fiatal újabb bravúrja elmaradt: alkalmi társával nem tudták megnehezíteni a 4. kiemelt orosz Kirilenko, Petrova duó viszonylag gyors, 6:3, 6:0-ás győzelmét.

Honfitársaink közül időben legkésőbb, az esti órákban Arn lépett pályára: a kazah Voszkobojeva (54.) ellen próbálkozott azzal, hogy háromból háromra alakítsa az egyéni versenyen szereplő magyar hölgytrió győzelmi szériáját. Egy játszmán keresztül a megszokott hatalmas akaraterővel igyekezett lépést tartani Arn, s vetélytársa 5:4-es vezetésénél volt lehetősége a breakre, ám elmaradt az egyenlítés, Voszkobojeva hozta adogatójátékát, a második szettben pedig sorra nyerte a játékokat. A kazah végül 6:4, 6:2-re győzött, Arn búcsúzott.

A második forduló szerdai játéknapján Babos a 20. kiemelt Petrova ellen lép pályára. A húszas éveit már maga mögött tudó orosz hölgy 2006-ban a világrangsor harmadik helyén is járt, s akkoriban kétszer is negyeddöntős volt Wimbledonban.

Nem véletlen, hogy az angolok sokat beszélnek az időjárásról, s az sem véletlen, hogy már a hétfői esőmentes napon jeleztük: Wimbledonban ritkán ússzák meg szárazon… Nos, a falra festett ördög meg is jelent, már kedd délután betoppant a füves pályás világbajnokságnak számító tenisztornára. S mivel a nedves gyepre azonnal kitehető a Vigyázat, csúszásveszély! tábla, ezért e borításon – ellentétben a nálunk megszokott salakkal – azonnal beszüntetik a játékot, s gondos kezek gyorsan ponyvát borítanak a gyepre.

A centerpálya más történet. Ott behúzzák az 5200 négyzetméter, ezer tonna súlyú hatalmas tetőt, ha nagyobb eső várható. A művelet önmagában kevesebb mint tíz perc, ám azt követően még bő félórára van szükség, amíg az immár csarnokká alakult létesítményben működni kezd a légkondicionálás. Szóval, akárhogy is nézzük, a félbeszakított játékban háromnegyed órás szünetet jelent a tetőfedés. Állt is egy darabig a játék, de folytatódott minden úgy, mintha mi sem történt volna. Az esélyesek általában hozták a „kötelezőt” (Nadal, Murray, Serena Williams, Kvitova, Azarenka), nyert az 5. kiemelt Tsonga is az egykori világelső Hewitt ellen (6:3, 6:4, 6:4), de azért volt néhány korainak minősíthető búcsú. A tavalyi negyeddöntős ausztrál reménység, a 20. helyen kiemelt Tomic kikapott a Roland Garros meglepetésemberétől, a gyerekarcú belga Goffintól, s vereséget szenvedett a 14. helyen jegyzett spanyol Lopez is.

Czink: ütős forma
Czink: ütős forma
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.