Ritkán ússzák meg szárazon

Zöld-fehérbe öltözik a teniszvilág a következő két hétre, ám az FTC-nek kevés köze van az ügyhöz: az angolok által nemes egyszerűséggel a Bajnokság, azaz a Championship néven emlegetett wimbledoni torna alapszínei ezek.

A szigorúan nyolc milliméteresre vágott, egy éven át gondosan kezelt, féltve óvott zöld fű a verseny előrehaladtával a sok taposás miatt fokozatosan sárgába vált ugyan, miként a sportöltözékre hozott „fehér” szabály is áthágható némi divatdiktátori nyomásra, az kétségtelen, hogy a kötelezően fehér ruházatra vonatkozó 1963-as előírást, s a némileg lazább 1995-ös módosítást („összhatásában világos”) mindenki betartja. Még a paradicsommadár Agassi is hófehérben pompázott annak idején.

A világ(tenisz) uniformizálódásának idején Wimbledon igyekszik megbecsülni a tradícióit. A kevés változással, az elegáns környezettel, a kiszámíthatósággal, a professzionalizmussal. Minden tökéletesen működik, ha nincs eső… Az elmúlt kilenc évtizedben 1931, 1976, 1977, 1993, 1995, 2009 és 2010 számított „száraz” versenynek... Ám akkor sincs fennakadás, ha leszakad az ég. A zuhé, persze, a legkevésbé sem nevezhető áldásnak, hiszen a két hét alatt – a juniorok meccseivel együtt – összesen 660 találkozót kell lejátszani a 19 pályás hatalmas teniszparkban.

Hétfőn a hagyományoknak megfelelően a címvédő centerpályás mérkőzésével kezdődött a kéthetes torna. A jelenlegi világelső Djokovics nem sok nézelődést engedélyezett 2003-ban ATP-rangsorelső kollégájának, s gyorsan letudta a 32 esztendős spanyol Ferrero elleni kötelező bemutatkozó mérkőzését (6:3, 6:3, 6:1). Federer is tartotta a lépést (6:1, 6:1, 6:1 a spanyol Ramos ellen). A nyíregyházi Davis Kupa-meccsen Fucsovics Mártontól vereséget szenvedő lett Gulbis 7:6, 7:6, 7:6-ra nyert a 6. kiemelt cseh Berdych ellen. Villámgyőzelmet könyvelhetett el a női torna 1. kiemeltje, Sarapova, aki a honfitársból ausztrál állampolgárrá lett Rodionovát intézte el percek alatt (6:2, 6:3).

A magyar szurkoló viszont inkább a 7-es pályán történtekre figyelt, ahol jelenleg legjobban rangsorolt teniszezőnk, Babos Tímea (69.) vívta élete első wimbledoni főtáblás meccsét az amerikai Melanie Oudin (122.) ellen. Az elmúlt héten mindketten Birmingham nagy tornáján szokták a füvet, igencsak eredményesen, hiszen mindketten tornagyőztesként indulhattak tovább Wimbledonba. Babos párosban, Oudin pedig egyéniben került az élre. A 21 esztendős amerikai aktuális rangsorhelyezése kapcsán azonban meg kell jegyezni, hogy két éve a csúcsrégió közelében járt (31.), s játszott már US Open-negyeddöntőt is.

Ehhez képest a támadó szellemben teniszező, erőteljesen rohamozó Babos 37 perc alatt 6:4-re hozta az első szettet. A második – egy korai break jóvoltából – ugyanennyi idő alatt az amerikaié lett (4:6). A döntő játszmában sokáig fej fej mellett haladtak előre, a 8. játék azonban áttörést hozott: Babos 15-re nyerte el vetélytársa adogatását, így 5:3-nál a meccsnyerésért szerválhatott. Első lehetőségét elhibázta, ám a másodiknál pontosan célzott, s így végül csaknem két óra alatt 6:4, 4:6, 6:3-ra nyerte a mérkőzést, s bejutott a legjobb 64 közé.

S hogy nem szerencse kérdése volt a 19 esztendős soproni fiatal továbbjutása, jelzi: kilenc ászt szervírozott, s a pontnyerő ütéseknél 27-11 volt az arány a magyar teniszezőnő javára. Babos legközelebb Petrova (orosz, 20.) ellen lép pályára. A nyitónap legnevesebb búcsúzója az ötszörös wimbledoni bajnok Venus Williams, akit a tavaszi budapesti tornán jól szerepelt orosz Vesznyina győzött le 6:1, 6:3-ra, de kiesett a volt világelső szerb Jankovics is (18. ), akit a belga Clijsters vert meg (6:2, 6:4).

Nem lépett túl az első fordulón a 2002-es döntős argentin Nalbandian sem, akit a szerb Tipszarevics búcsúztatott (6:4, 7:6, 6:2). Vesztett a volt top 10-szereplő amerikai Blake is. Legyőzője a német Becker, de nem ugyanaz, akire a tájékozott olvasó Wimbledon kapcsán gondol…

Kedden két magyar lép pályára: Czink Melinda (97.) a svéd Larsson (92.), Arn Gréta (106.) a kazah Voszkobojeva (54.) ellen játszik.

A vesztes magánya. Venus Williams szomorkodik
A vesztes magánya. Venus Williams szomorkodik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.