Tiki, taka, teke?

Laurent Blanc megkettőzte a francia jobb-bekkek számát, azaz Debuchyt, valamint Reveillere-t is bevetette Iniesta és a passzai ellen, de a 19. percben ez is kevés volt: a spanyolok bal oldali játékmestere nagyszerű tempóban játszotta meg Jordi Albát, Debuchy elesett, a balhátvéd beívelését pedig a századszor válogatott Xabi Alonso a nevezetes jubileumhoz méltó mozdulattal a jobb sarokba fejelte (1-0).

Az ibériaiak akár már 2-0-ra is vezethettek volna, mert a mérkőzés elején Clichy vakmerően megrángatta Fabregas mezét; a „szellemcsatár” elesett, a védő rázuhant, és csak Rizzoli olasz játékvezetőn múlt, hogy nem következett tizenegyes. Fabregas kétségkívül nem volt olyan rendíthetetlen, mint egy szobor (mivel nem is az), de nem minden alap nélkül reklamált, mialatt a franciák megkönnyebbültek, hogy megúszták a legalábbis vitatható szituációt...

Az ezúttal fehérben játszó kékek az első félidőben asszisztáltak csupán, a szüntelen „tiki-taka” közben pedig a donyecki közönség Ukrajnát éltette, és legföljebb akkor figyelt a futballra, amikor Cabayé a jobb felső sarokra tekerte a szabadrúgást, de a jó helyre tartó labdát Casillas gond nélkül kiszedte (nem a hálóból). A kapus egyébként a 135., Xavi a 113., Sergio Ramos a 90. meccsét játszotta a nemzeti együttesben, míg Fernando Torres a 97. válogatott fellépésére készült a padon.

A második félidőben már nem is tiki meg taka, hanem teke folyt, annyi volt a gurítás, majd Iniesta hirtelen ziccerpasszal játszotta meg Fabregast, aki nem tudta elvinni a labdát az „altatás” közben is feltűnően éber Lloris kapus mellett. A spanyol futballisták a továbbiakban is elszórakoztatták magukat, és gyakorlatilag úgy nyertek, ahogyan akartak. A végén Xabi Alonso lőtt még egy gólt tizenegyesből, miután Reveillere feldöntötte a Cazorla átadásával kilépő Pedrót (2-0).

A címvédők sokat nem izzadtak, sőt az elődöntőt akkor is játszhatnák ugyanebben a mezben, ha nem mossák ki a szerelést...

SPANYOLORSZÁG FRANCIAORSZÁG 2 0 1 0

Negyeddöntő, Donyeck, 50 000 néző. Jv.: Rizzoli (olasz).

Spanyolország: Casillas – Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – David Silva (Pedro, 65.), Xavi, Busquets, Xabi Alonso, Iniesta (Cazorla, 82.) – Fabregas (Fernando Torres, 67.).

Franciaország: Lloris – Reveillere, Koscielny, Rami, Clichy – Debuchy (Menez, 65.), Cabayé, M’Vila (Giroud, 77.), Malouda (Nasri, 65.), Ribery – Benzema.

Gól: Xabi Alonso (19. és 91., a második 11-esből).

Xabi Alonso „százados”
Xabi Alonso „százados”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.