Mint Donyeckben: Alonso

Főhet Bernie Ecclestone feje. A Forma–1 ura ugyanis nemrégiben felvetette, hogy száműzni kellene a versenynaptárból a valenciai futamot, amely rendre eseménytelen, unalmas. Ehhez képest az előzésekben, izgalmakban, fordulatokban bővelkedő vasárnapi futamot sokan sokáig emlegetik még. Csak néhány jelzésértékű momentum az Európa Nagydíjról: Fernando Alonso (Ferrari) és Michael Schumacher (Mercedes) pityergett, a mindig rezzenéstelen arcú Kimi Räikkönen (Lotus) elmosolyodott örömében, ellenben Sebastian Vettel (Red Bull) kesztyűt, Lewis Hamilton (McLaren) kormányt dobált dühében...

Pedig a szombati időmérőn még úgy tetszett, „sima” Vettel-győzelem lesz: a kétszeres világbajnok toronymagasan verte a versenytársakat a kvalifikáción. Tempóját aztán vasárnapra is átmentette, a rajt után magabiztosan vezetett. Bár mögötte mindvégig nagy csaták voltak, a futam féltávtól vált igazán kaotikussá. Törmelékdarabok miatt beküldték a biztonsági autót, ami „összehúzta” a mezőnyt, ráadásul az új rajt után az addig utolérhetetlen Vettel autója megadta magát, vagyis nyílttá vált a küzdelem. Romain Grosjean (Lotus), Alonso, Hamilton és Räikkönen egyaránt esélyes volt a győzelemre. Csakhogy Grosjean motorhiba, Hamilton pedig egy ütközés miatt kiesett. Végül Alonso nyert, másodikként Räikkönen futott be, a harmadik pedig a hétszeres világbajnok Schumacher lett, aki – nem mellékesen: 43 évesen – 2010-es visszatérése után újra dobogóra állhatott.

Bár a futam után Alonso úgy örült a hazai pályán aratott győzelemnek, mintha már a vb-t nyerte volna meg, azért rögzítsük: kétségkívül nagy fegyvertény ugyan, hogy az idén eddig csak ő tudott „duplázni”, hiszen az első hét futamon rendre más-más pilóta győzött, ám a pontverseny továbbra is rendkívül szoros. Az élen álló Alonso és a hatodik helyezett Räikkönen között is csak 38 pont a differencia, miközben még az évad felénél sem tartunk.

Európa Nagydíj: 1. Fernando Alonso (spanyol, Ferrari), 2. Kimi Räikkönen (finn, Lotus), 3. Michael Schumacher (német, Mercedes), 4. Mark Webber (ausztrál, Red Bull), 5. Nico Hülkenberg (német, Force India), 6. Nico Rosberg (német, Mercedes), 7. Paul di Resta (brit, Force India), 8. Jenson Button (brit, McLaren), 9. Sergio Perez (mexikói, Sauber), 10. Pastor Maldonando (venezuelai, Williams). A vb-pontverseny állása: 1. Alonso 111, 2. Webber 91, 3. Hamilton 88, 4. Vettel 85, 5. Rosberg 75, 6. Räikkönen 73.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.