London előtt Wimbledon

Másfél hónapra érdemes most lakást bérelni a wimbledoni pályák környékén; meg is tenné ezt sok teniszbarát, ha nem járnának a sztratoszférában az árak, „köszönhetően” elsősorban a rövidesen kezdődő ötkarikás játékoknak.

Micsoda szerencse ilyenkor a környéken lakó honfitárs, a távoli rokon: egyetlen bekvártélyozással kétszer lehet megnézni a teniszcsillagok csúcstalálkozóját! Hétfőtől a wimbledoni viadal, aztán rövid szusszanás, s július 28-tól ismét vándorolhatunk a legendás All England Club pályái felé, hiszen e szent gyepen rendezik az olimpiai tenisztornát is.

Duplázásról álmodnak a sztárok. S nem is tetszik féktelen mohóságnak, ha Serena Williams, Marija Sarapova, Novak Djokovics, Rafael Nadal és Roger Federer ilyen terveket szövöget a nyár közepére. Botorság azt gondolni, hogy bárki más ne érhetne célba valamelyik tornán, ám a kettős sikerre – nevezzük így: a „londoni Slamre” – napjaink teniszsportjának játékosai közül valószínűleg csak ez az öt klasszis képes.

A csúcstámadás előtt hétfőn hegymenetbe kapcsolják a sebességváltót. A férfiaknál a régi nótát fújjuk: együtt a nagy trió, a világelső Nole, a salakherceg Rafa és a wimbledoni fű nagymestere, Roger király. A győztes közülük kerül ki, erre akár mérget is vehetünk, hiába ábrándoznak az angolok Henman óta, s immár Murray részsikerei idején is, hogy egyszer végre hazai kézbe kerül a Championship díszes trófeája. Sorolhatnánk persze, hogy kinek osztható még lap, hiszen ott lehet akár a végjátékban is Del Potro, Berdych, Tsonga, Isner (már ha utóbbi túléli a második fordulóra jósolható maratoni csatáját, a Mahut elleni „szokásos”, vég nélküli ütésváltást; két éve 70:68-cal zárult a döntő játszma...) a helyzet azonban az, hogy Djokovics, Nadal és Federer helye már most lefoglalható az elődöntőben.

A svájci extraklasszis legutóbb tavaly januárban, Ausztráliában nyert nagy tornát, így hármójuk közül a címvédő szerb és a Roland Garros-bajnok spanyol vitathatatlanul lépéselőnyben van. Ők ketten gyakorlatilag kisajátították maguknak a legutóbbi időszak Grand Slam-döntőit. „Ideje már, hogy valaki véget vessen ennek” – hangoztatja Federer, aki – jócskán túl a harmincadik születésnapján – úgy véli, ő a legalkalmasabb „a világ rendjének helyre állítására”.

Szó,mi szó, nem kertelt Mr. Tökéletesség, aki 2003-ban elnyert első itteni trófeáját négyszer megvédte, hatodik elsőségét pedig 2009-ben szerezte meg. Nadal kétszer (2008 és 2010), Djokovics egyszer – a múlt évben –győzött. S ha Federernek „hazai pálya” Wimbledon, Djokovicsnak éppúgy. A szerb tavaly nagy mámorában még a győzelmi gyepből is „legelt” egy csipetnyit; az idén ilyen „szentségtörésre” nem vetemedhet, hiszen bajnokként bebocsátást nyert az All England Club tagjai közé, s immár szigorú etikett-előírások szabályozzák viselkedését. Djokovicsnak az előző torna idején két álma is valóra vált: a bajnoki cím mellé a világelsőséget is megszerezte. Aztán következett a US Open-trófea és az ausztrál bajnoki cím. Csak Nadal tudta megakadályozni abban, hogy teljes legyen a kör; az a Nadal, aki két korábbi wimbledoni elsőségével cáfolja a tételt, mely szerint ő csak salakpályás uralkodó.

A hölgyeknél minden jel arra mutat, hogy Sarapova visszaforgatja az idő kerekét: újra olyan formában játszik, akár 2004-es wimbledoni győzelme alkalmával. Sok minden történt vele az utóbbi nyolc évben: 2008-as vállműtéte után a rangsor 126. helyéről kezdett felfelé kapaszkodni, csúcsközelbe érve elveszített Grand Slamdöntők után megnyert csúcstalálkozók következetek, s párizsi győzelme immár a világelsőséget is visszahozta az Amerikában élő, még mindig csak huszonöt esztendős orosz szépség számára. Trónját csak a volt királynő veszélyezteti igazán: Serena Williams négyszer volt bajnok – és kétszer finalista – Wimbledonban. „Élvezem a teniszt, eszemben sincs visszavonulni. Győzni megyek Londonba, mindkét versenyre – mondta a harmincesztendős klasszis. – A wimbledoni siker boldogságát nem lehet elégszer átérezni, az olimpián pedig a két páros arany után végre egyéniben is a legjobb akarok lenni.” A torna hatodik kiemeltjének esélyeit javítja, hogy Sarapovával ellentétes táblaágra került, így a döntőig elkerülheti legnagyobb vetélytársát.

Nem volt hasonló szerencséje Czink Melindának (WTA-97.), aki a selejtezőből feljutva a svéd Larsson (92.) ellen kezd (kedden), s ha nyer, jön Serena... Babos Tímea (69.) már hétfő délután pályára léphet élete első felnőtt wimbledoni meccsén az amerikai Oudin (122.) ellen, míg Arn Gréta (106.) kedden találkozik a kazah Voszkobojevával (54.).

S ha már a rajtnál vagyunk, néhány slágermeccs a legjobb 64 közé jutásért: Djokovics (szerb, 1.)–Ferrero (spanyol),Murray (brit, 4.)–Davigyenko (orosz), Tsonga (francia, 5.)–Hewitt (ausztrál), Berdych (cseh, 6.)–Gulbis (lett), Tipszarevics (szerb, 8.)–Nalbandian (argentin), Wawrinka (svájci, 25.)–Melzer (osztrák), Kohlschreiber (27.)–Haas (mindkettő német). A nőknél: Jankovics (szerb, 18.)–Clijsters (belga), Venus Williams (amerikai)–Vesznyina (orosz).

Federer: ez nem teniszlabda
Federer: ez nem teniszlabda
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.