Anglia, Vad-dolgok

Az ukránok szerették volna diktálni a tempót, hiszen nekik csak a győzelem adott lehetőséget a „hosszabbításra” – azaz a további Eb-szereplésre –, de minden mozdulatukon érződött az idegesség, a „keleti” szembenézés a számukra szokatlan téttel. Ha lőttek, az emberbe vagy méterekkel mellé-fölé ment; ha hosszan indítottak, rendre angol partdobás vagy kirúgás lett a vége. Az üdítő kivételt Guszev felfutása és ahhoz méltó lövése jelentette: a tizennyolc méterről kapura küldött labda épphogy a léc fölött zúgott el. (Igaz, ez után is kirúgás következett.)

Az első igazi helyzet viszont az addig semmit sem mutató britek előtt nyílt: a 27. percben – Young beívelése után – az Eb-n először játszó Rooney simán kihasználhatta volna a házigazdák védőinek súlyos helyezkedési hibáját, az eltiltását letöltő csatár azonban váratlanul a bal kapufa mellé fejelt. Fél óra múltán Jarmolenko is többet kihozhatott volna abból a kedvező szituációból, amelybe Tyimoscsuk átadása nyomán került, de – Hart legteljesebb egyetértésével – hazaadással zárta az akciót. Élénk tempójú, ám gyenge színvonalú játék folyt, a szerény produkció alapján a legrutinosabb felderítőcsoport sem tudta volna megfejteni: kinek mi az elképzelése. Jarmolenko annyira amatőrnek mutatkozott, hogy cselei közben nem állt meg, amikor az elfektetett Parker kezéhez ért a labda a tizenhatoson belül; ha lestoppol, akkor nehéz döntésre kényszeríti Kassai Viktort, így viszont a magyar játékvezető nyugodtan inthetett továbbot, hiszen maga Jarmolenko is tovább akart menni...

Majd a második félidő elején az ukránok megtapasztalták, mit éreztek néhány nappal korábban, a cseh Jiracek góljánál a társrendező lengyelek. Gerrard beadása után Kacseridi úgy nyúlt a labdához, hogy Pjatov megzavarodjék, és a kapus tétova mozdulata nyomán Rooney harminc centiről a hálóba fejelt (0-1).

Ha nem is a kapu torkából, de Milevszkij is közelről, alig négy méterről fejelhetett a 61. percben, ám – könnyen lehet, hogy nem jelzett lesről – a léc fölé továbbította a labdát. Két perccel később viszont egyenlítettek az ukránok, ám csak papíron, mert szabályos góljukat elvették tőlük honfitársaink. Devics lövése Hartról pattant a kapu felé, Terry megpróbált menteni, de már csak a vonalon belülről húzta ki a labdát. Ifjabb Vad asszisztens nem reagált, Kassai pedig kollégájával tartott. (Rosszul tette.)

Angliában 1967-ben a Troggs együttes nagy sikere volt aWild Things. Ukrajnában 2012-ben nem ilyen népszerűek a Vad-dolgok...

UKRAJNA ANGLIA 0 1 0 0

D csoport, Donyeck, 50 000 néző. Jv.: Kassai.

Ukrajna: Pjatov – Guszev, Kacseridi, Rakickij, Szelin – Jarmolenko, Tyimoscsuk, Harmas (Nazarenko, 78.), Konopljanka –Milevszkij (Butko, 77.), Devics (Sevcsenko, 70.).

Anglia: Hart – Johnson, Terry, Lescott, Ashley Cole – Milner (Walcott, 70.), Gerrard, Parker, Young – Rooney (Oxlade-Chamberlain, 87.), Welbeck (Carroll, 82.).

Gól: Rooney (48.).

És Rooney fejel...
És Rooney fejel...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.