Olimpia - Kilépő a belépő?

Az a több százezer sportrajongó, köztük e sorok írója, aki hoppon maradt, vagy csak minimális számú és többnyire kevésbé népszerű sportágak versenyeire szóló belépőhöz jutott a bonyolult olimpiai jegyigénylés során,mindig is sejtette, valami nincs rendben az elosztással...

Annak ellenére sincs, hogy Lord (Sebastian) Coe, a Locog (London Organizing Committe) elnöke megígérte, a jegyvásárlás folyamatát átláthatóvá teszi, és szabálytalanságoknak nem lesz helyük. A The Sunday Times legfrissebb számában megjelent, szenzációszámba menő tényfeltáró cikk tanúsága szerint több ország olimpiai bizottságának vezetőitől és munkatársaitól több ezer, részben a legfelkapottabb eseményekre szóló belépők jutottak el a feketepiacra.

A vasárnapi újság két hónapos, nagy titokban kezelt nyomozás során jutott a kiterjedt korrupcióval kapcsolatos információkhoz. Annak ellenére, hogy az összesen 1,2 millió jegy felett diszponáló nemzeti olimpiai bizottságoknak nincs joguk külföldön vagy olyan ügynökségeknek értékesíteni kontingensüket, melyek harmadik országokba adnák ezt tovább, a Sunday Times – magukat egy közel-keleti jegyüzér képviselőinek kiadó – riporterei huszonhét olyan tisztviselőt és munkatársat találtak, aki hajlandó volt üzletelni velük.

A Szerbia számára kiutalt mennyiségből például a hivatalos jegyárusító 1500 tikettet ajánlott fel, köztük az oly népszerű nyitó- és záró ünnepségre szóló darabokat. Még arra is hajlandónak mutatkozott, hogy 1400 szerb útlevél adatainak meg hamisításával leplezi el az illegális megállapodást. A kínai megbízott ügynökség több tucat, a brit lakosságnak szánt belépőhöz fért hozzá a szigetország egyik hivatalos jegyirodáján keresztül, melyeket darabonként 6000 fontért készségesen továbbadott volna a közel-keleti álneppereknek.

A Görög Olimpiai Bizottság elnöke, Spyros Capralos azzal vágott fel, hogy még barátját, Lord Coe-t is sikerült átvernie, és az Athénnak hivatalból járó 3000 jegyen kívül egy további csomagot kiharcolnia. A pénzügyi válság közepette az előzetes várakozásnál jóval kevesebb görög kíván a londoni olimpiára utazni, így a köteg jelentős részét külföldön, többek közt Németországban értékesítették.

A szigorú előírások megszegésére kész nemzeti bizottságok, illetve az általuk kijelölt jegyirodák közé tartozott a litván, a thaiföldi, a szaúdi-arábiai, a pakisztáni, a lengyel és az indonéz is. A Locog szóvivője tagadta, hogy a Görög Olimpiai Bizottság elnökének dicsekvése megfelelne a valóságnak. Azt elismerte, hogy más nemzeti grémiumokhoz hasonlóan a görög is próbált extra jegyekhez jutni, ám a kérést a szervezők visszautasították.

A The Sunday Times egyetlen felajánlott jegyvásárlásba nem ment bele, ám az átfogó nyomozásról készült vaskos dossziét átadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A testület azonnal eljárást indított a súlyos botrány ügyében. Ennek irányításával Paquerette Girard Zappellit, a NOB korrupcióval kapcsolatos vizsgálataiért felelős volt francia bírót bízta meg. A lap úgy tudja, „nagyon valószínű”, hogy több fejes veszti el a pozícióját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.