Holland nulla

A két forduló után pont nélkül álló holland csapatnak legalább két góllal kellett győznie Portugália ellen, hogy legalább reménykedhessen a továbbjutásban. Ennek megfelelően Van Marwijk szakvezető kihagyta az együttesből Van Bommelt, ellenben pályára küldte a Robben, Van der Vaart, Sneijder, Huntelaar, Van Persie ötöst.

Gyermeki öröm: Cristiano Ronaldo és társai
Portugal's Cristiano Ronaldo (front) celebrates with team mates after scoring a goal against Netherlands during their Group B Euro 2012 soccer match at the Metalist stadium in Kharkiv June 17, 2012. REUTERS/Felix Ordonez (UKRAINE - Tags: SPORT SOCCER)

A változtatás mindkét kapu előtt meghozta az eredményét...

A kontinenstornán először kezdő Van der Vaart ballábas lövésével vezetést szerzett ugyan a hollandoknak a tizenegyedik percben, ám a támadószekció tagjai a védekezesében a legkevésbé sem jeleskedtek (1-0). Cristiano Ronaldo pillanatok alatt átrohant a pályán, de a kapufa tövét találta el.

Helder Postiga is egyenlíthetett volna: Van der Wiel szörnyű hibája nyomán egyedül törhetett kapura, de elügyetlenkedte a ziccert. A portugálok uralták a mérkőzést, sorra alakították ki a helyzeteket, s Pereira pazar kiugratása után Cristiano Ronaldo egalizált (1-1). A holland védelem a találkozónak ebben a szakaszában kilátástalanul futballozott, inkább csak „szurkolt”, hogy Nani és társai ne találjanak Stekelenburg kapujába.

Ekkor fölöttébb kevés esély mutatkozott arra, hogy a „narancsos” válogatott tagjainak ne kelljen csomagolniuk a mérkőzés után. A második félidőben aktívabbá váltak a holland bekkek: Willems például brutálisan beleszállt Moutinhóba, s csupán Rizzoli játékvezető jóindulatának köszönhette, hogy a pályán maradhatott.

Egyéb említésre méltó jelenetet nem jegyezhettünk fel a játékrész első felében. Sneijder és kollégái ugyanis semmiféle veszélyt nem jelentettek Rui Patricio kapujára. Van Persie és Huntelaar lényegében nem találkozott a labdával, amellyel Robben is fölöttébb ritkán randevúzott. Ám De Jong akcióba lépett, s a középpályás mozdulata nyomán Raul Meireles azonnal a földre került...

A 2010-es világbajnokság ezüstérmese a futballban kevésbé jeleskedett, mint a szokatlan szabálytalanságok bemutatásában, nem úgy Cristiano Ronaldo: a Real Madrid klasszisa príma lövőcsel után lőtt a holland kapuba (2-1). Ezzel a góllal a mérkőzés érdemi része véget is ért: Hollandia nulla ponttal búcsúzott az Európabajnokságtól.

PORTUGÁLIA HOLLANDIA 2-1(1-1)

B csoport, Harkov, 40 000 néző. Jv.: Rizzoli (olasz).

Portugália: Rui Patricio – Pereira, Pepe, Bruno Alves, Coentrao – Raul Meireles (Custodio, 72.), Veloso, Moutinho – Nani (Rolando, 86.), Postiga (Nelson Oliveira, 64.), Cristiano Ronaldo.

Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel, Vlaar, Mathijsen, Willems (Afellay, 68.) – Robben, De Jong, Van der Vaart, Sneijder – Huntelaar, Van Persie.

Gól: Van der Vaart (11.), Cristiano Ronaldo (38 és 74.).

A B CSOPORT VÉGEREDMÉNYE

1. Németország 3 3 – – 5-2 9
2. Portugália 3 2 – 1 5-4 6
3. Dánia 3 1 – 2 4-5 3
4. Hollandia 3 – – 3 2-5 0

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.