Eltolják a biciklist?

Az Egyesült Államok antidopping ügynöksége tiltott szerek használatával vádolja Lance Armstrongot, a hétszeres Tour de France győztes kerékpárost.

Ebben a hírben legfeljebb a szervezet neve jelent újdonságot, mert hasonló ügyben megannyian eljártak már a L’Equipe című francia sportnapilaptól az amerikai ügyészekig. Ám soha, senki nem tudta bizonyítani Armstrong bűnösségét. Mindenesetre a szervezet nem óvatoskodik, amennyiben azonnali hatállyal felfüggesztette a klasszis versenyzői engedélyét. Ennek nyomán Armstrong a triatlonvetélkedőkön sem állhat rajthoz. A doppingellenes ügynökség úgy véli, a bringás EPO, valamint vértranszfúzió segítségével érte el kimagasló eredményeit.

A sportoló azonnal reagált a vádakra, és hevesen tagadja, hogy valaha is doppingolt volna: „Több mint ötszáz alkalommal adtam mintát pályafutásom során, és soha nem produkáltam pozitív tesztet” – mondta.

Ez a védekezés aligha hatja meg az antidoppingcsoportot, amely fennállása során szinte soha nem vesztett ügyet. Az sem zavarja a szervezetet, hogy az amerikai ügyészek két évig nyomoztak, de nem jutottak eredményre. Pedig olyan klasszisok, mint Floyd Landis vagy Tyler Hamilton is együttműködtek a hatóságokkal, és mindketten Armstrongra vallottak.

Az ügy tétje talán minden korábbinál nagyobb. Ennek oka, hogy az ügynökség azt állítja: Armstrong 1998-tól 2007-ig tudatosan és tervszerűen használt tiltott szereket. Ebben segítségére volt az olasz Michele Ferrari, valamint Johan Bruyneel csapatvezető is. A rákból felépült legenda lényegében mindent elveszít, ha kiderül, hogy doppingolt.

Ugyanakkor erre most kevés az esély: a vádlók több esetben is hasonlóan határozottak voltak, majd csöndben visszavonultak. Ha ezúttal is az ismert forgatókönyv valósul meg, akkor Armstrong – papíron – alighanem örökre tiszta marad. Annak ellenére is, hogy 1999-es mintái egyikének újraelemzésekor EPO nyomaira bukkantak. Ellenségei azt is fejére olvassák, hogy még aktív versenyzőként, de úgymond magánemberként százezer dollárral támogatta a sportág nemzetközi szövetségét...

Az biztos: a felek most már a hajrában vannak. Eddig mindig Armstrong ért elsőként a célba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.