Mesteri helyzet

Hiába a debreceni éremeső – a valaha volt legeredményesebb Európa-bajnoki szereplés –, az úszóválogatott sokat tapasztalt szövetségi kapitánya aggódik, hogy a közelgő olimpián nem lesz minden feltétel adott a reménybeli sikerekhez.

Kiss László szerint ahhoz, hogy Londonban a parton is klappoljanak a dolgok, megfelelő számú tréner jelenlétére lenne szükség, ám fennáll a veszélye, hogy éremesélyes versenyzők edzőinek is itthonról kell követniük a játékokat.

– Pekingben harminctagú volt a magyar úszóküldöttség és tizenkét szakember kísérte el a sportolókat. Most, miután kiderült, hogy egyedülálló módon mind a hat váltószámban ott lehetünk Londonban, már eddig huszonkilenc versenyzővel kalkulálhatunk, és a létszám még nőhet is. Ehhez képest jelen állás szerint csupán nyolc edző utazása biztos. Ha így marad, az szinte megoldhatatlan feladat elé állít mindannyiunkat – magyarázza a kapitány.

Hozzáteszi, hogy mindennek tetejébe az idei olimpián lényegesen jobb szereplés várható a magyar úszóktól, hiszen négy évvel ezelőtt a három ezüstérmet szerző Cseh Lászlón kívül senki nem állhatott dobogóra. Ezúttal Gyurta Dániel, Hosszú Katinka és Cseh is bármit elérhet, és akkor még nem esett szó a többi „debreceni” parádézóról, Kis Gergőről, Kapás Boglárkáról, esetleg Jakabos Zsuzsannáról, Verrasztó Evelynről, Biczó Bencéről, Risztov Éváról.

Kiss elmondja: reménykedik abban, hogy a döntéshozók – ígéretüknek megfelelően – felülvizsgálják korábbi álláspontjukat, és lehetővé teszik további szakemberek londoni részvételét.

– Az úszás olyan sportág, amelyben a személyes kommunikációnak, az edző jelenlétének meghatározó szerepe van. Meggyőződésem, hogy az eredményességet semmilyen indokkal nem szabad kockára tenni –jegyzi meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.