Nadal: hetet egy csapásra

Nem történt csoda. Párizsban ugyanis nem számít meglepetésnek, ha vereséget szenved a világelső, hiszen a (francia) salaknak olyan ura van, akitől nem szégyen kikapni a döntőben.

A 26 esztendős spanyol Rafael Nadal nyerte az eső miatt félbevágott finálét (6:4, 6:3, 2:6, 7:5), ezzel pályafutása ötvenedik Tour-győzelmét könyvelhette el. Sikerlistáján két wimbledoni, valamint egy-egy ausztráliai és US Open-elsőség jelenti a csúcsrégiót, ám az igazi magaslat a Roland Garros, ahol immár hetedik alkalommal hódította el a Grand Slam-trófeát. Ez a férfiaknál rekordnak számít, de az összesítésben (egyelőre) osztoznia kell a dicsőségen a női tenisz nagyasszonyával – az amerikai Chris Evert szintén hétszer (1974, 1975, 1979, 1980, 1983, 1985 és 1986) volt Párizs bajnoka, így a salakkirály spanyol számára immár az jelenti az új kihívást, hogy jövőre megcélozza a Roland Garros legeredményesebb teniszezője címet.

Novak Djokovics pedig megőrizhette ugyan világelsőségét, ám el kellett búcsúznia attól, hogy felzárkózzon az „ősidők” klasszisa, Don Budge (1938) és az ausztráliai stadionnévadó Rod Laver mellé – utóbbi a férfi profi teniszezők közül egyedül büszkélkedhet azzal, hogy mind a négy Grand Slam-viadalnak egyszerre volt a címvédője (1969-ben). A 25 esztendős szerb most karnyújtásnyira volt a Djoko Slamtől, ám a spanyol nem ismert kegyelmet. S fogalmazhatunk úgy is: a kéthetes párizsi sorozat alapján nem is lehetett másképp. Míg Nadal simán, szettveszteség nélkül hozta a meccseit (a döntőig vezető hat találkozón mindössze 35 gém „elpazarolt”játéka volt; ebből a honfitárs Almagro hatot jegyezve tie-breakre kényszerítette a salakkirályt), addig a belgrádi a legjobb 16 között négy meccslabdát hárítva kínlódta ki a Seppi elleni győzelmet, aztán öt játszmában gyűrte le Tsongát, s Federer ellen sem volt teljesen meggyőző a játéka.

A döntő vasárnapi szakaszában két órán át úgy tetszett, Nadal folytatja „sepréses” sorozatát, s akárcsak az idén Monte-Carlóban és Rómában, ismét játszmavesztés nélkül veri a világelsőt. Djoko azonban még időben ébresztőt fújt, s esélyt adott magának: szettet nyert, majd a negyedik felvonásban is lépéselőnybe került. A hétfői folytatásban azonban a spanyol gyorsan ledolgozta a hátrányát, fej fej mellett haladtak, ám az utolsó játékban a szerb elbukta saját adogatását: a meccslabdánál kettős hibát ütve mondott búcsút párizsi álmainak.

Barátságos mérkőzés után
Barátságos mérkőzés után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.