Super Mario

A portugáloknál hagyomány az önbizalomhiány – mondta Rui Costa, a luzitán válogatott korábbi klasszisa a németek elleni mérkőzés előtt. A tévéközvetítés rendezői mintha cáfolni szerették volna közlését: a találkozó előtt előbb Cristiano Ronaldo csapatkapitányt, majd a lelátón helyet foglaló honfitársát, José Mourinhót, a Real Madrid szakvezetőjét mutatták meg. E kettős egyik tagja sem túlzott visszafogottságáról híres.

Az első félidőben mutatott teljesítmény alapján nem volt oka a szerénykedésre Bruno Alvesnek és társainak sem, amennyiben a torna favoritjainak egyikeként emlegetett német együttesnek kevés alkalma volt a gólszerzésre. Igaz, Podolski könnyedén vezetést szerezhetett volna csapatának: meghökkentően tisztán lőhetett a büntetőterületen belülről, de szörnyen találta el a labdát, ami a lelátó környékén landolt.

Sokkal pontosabban célzott Pepe a másik kapu előtt: az ezúttal föltűnően higgadt középső védő egy szögletet követő kavarodás után a lécre lőtte a labdát, ami a gólvonal környékére pattant. A játékvezető továbbot intett, s az ismétlések őt, illetve az alapvonalon posztoló asszisztensét igazolták.

A fordulás után a német garnitúra mind több időt töltött az ellenfél büntetőterületének előterében, ám játékának hatékonysága csöppet sem változott. Ráadásul a portugálok nem csupán az elhárítással törődtek: Moutinho príma passzal szolgálta ki Cristiano Ronaldót, ám a Real Madrid klasszisának lövését Boateng bravúros becsúszással blokkolta.

Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya a második félidő közepén unta meg támadói tehetetlenségét, és a veterán Klosét küldte volna pályára. Alighanem Mario Gomeznek kellett volna leballagnia, ám a csere elmaradt, mert az addig jobbára láthatatlan center a rosszul helyezkedő Pepe mellől Rui Patricio kapujába fejelte Khedira beadását (1-0).

Gomez csupán néhány percet nyert a góllal: trénere a fontos alakítás ellenére is lecserélte. Ennek nyomán a csatár már a kispadról nézhette, ahogyan Neuer szenzációs védést mutat be Varela ziccerénél, miként azt is, ahogyan Badstuber ment Nani próbálkozásánál.

Ha nem is az önbizalomhiány miatt, de Portugália vereséggel kezdte az Európa-bajnokságot.

NÉMETORSZÁG PORTUGÁLIA 1-0 (0-0)

B csoport, Lvov, 30 000 néző. Jv.: Lannoy (francia).

Németország: Neuer – Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm – Müller (Bender, 90.), Khedira, Özil (Kroos, 87.), Schweinsteiger, Podolski – Gomez (Klose, 80.).

Portugália: Rui Patricio – Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fabio Coentrao – Nani, Raul Meireles (Varela, 80.), Veloso, Moutinho, Cristiano Ronaldo – Helder Postiga (Oliveira, 69.). Gól: Gomez (73.).

Gomez: öröm a köbön
Gomez: öröm a köbön
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.