Savanyú a narancs

A dánok máig Dinamit Expressznek nevezik labdarúgó-válogatottjukat, de Európa úgy gondolta: az északiak mostani együttese legföljebb annyira veszedelmes, akár a karácsonyi csillagszóró. A harkovi találkozó kezdeti szakasza arról árulkodott, hogy a hollandok is könnyen elintézték magukban az ellenfelet, ám a huszonötödik percben kiderült: a valóságban ez sokkal nehezebb lesz.Miközben a narancssárgák játékából meghökkentően hiányzott a lendület, Krohn-Dehli laza lövőcsellel lepte meg a holland védelmet és lapos, a háló bal oldalában kikötő lövéssel Stekelenburg kapust (1-0).

A favoritok még ettől sem ébredtek fel – noha a riasztás félreérthetetlen volt –, és első helyzetüket annak köszönhették, hogy Andersen kapus váratlanul „megjátszotta” Robbent, majd hálásan tekintett a jobb oldali lécre, amiért az hárított helyette. Aztán Robben látszólag gólpasszal örvendeztette meg Van Persie-t, de átadását a csatár rémesen vette át, így a kaput nem, csak a mesésnek nem mondható Andersent tudta eltalálni. A második félidő elején már nem volt annyira savanyú a narancs, érett a holland egyenlítés. Hat-hét perc alatt több támadást vezettek a legutóbbi vb ezüstérmesei, mint a szünet előtt összesen, és Morten Olsen dán szövetségi kapitány felszabadultan tapsolt Simon Poulsennek, hogy hosszú cselsorozatával megszakította a mind fenyegetőbb holland felvonulást. Ami azt illeti, immár Andersen is elismerést érdemelt, mert Van Bommel húszméteres lövését nem minden kapus hárította volna, Robben fejesét viszont nem kellett védeni, a szélső ugyanis úgy ért Sneijder labdájához az ötös közelében, mintha dán védőt játszana. (Willems meg úgy sem: egyszerűen luftot rúgott.)

Van Marwijk szakvezető az utolsó húsz percre beküldte Van der Vaartot és Huntelaart, s a cserecsatár majdnem (de csak majdnem...) góllal kezdett: Andersen megint mentett. Most már mind feszültebbek voltak a hollandok, egyrészt az állás miatt, másrészt azért, mert nem egy játékosuk tudta: a 0-1 annak a következménye, hogy ő maga „nincs a pályán”. (Hiába, nagy mellényben nehéz futballozni.) A Jacobsen kezezését a hajrában megúszó dánok úgy nyertek, hogy semmi különöset nem mutattak, de még véletlenül se szidjuk meg őket, amiért „észrevétlenül” legyőzték a hollandokat...

DÁNIA HOLLANDIA 1-0 (1-0)

B csoport, Harkov, 38 000 néző. Jv.: Skomina (szlovén).

Dánia: Andersen – Jacobsen, Kjaer, Agger, Simon Poulsen – Kvist, Eriksen (Schöne, 74.), Zimling – Rommedahl (Mikkelsen, 84.), Bendtner, Krohn-Dehli.

Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel (Kuyt, 85.), Heitinga, Vlaar, Willems – Robben, De Jong (Van der Vaart, 71.), Van Bommel, Sneijder, Afellay (Huntelaar, 71.) – Van Persie. Gól: Krohn-Dehli (25.).

Levegőakrobaták: Bendtner (balról) és Heitinga
Levegőakrobaták: Bendtner (balról) és Heitinga
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.