Katarzis Párizsban

Luc Abalo, a francia kézilabda-válogatott zseniális szélsője arra kérte az Atletico Madrid vezetőit, engedjék el a klubtól. A klasszisnak 2017-ig szóló szerződése van a spanyol csapattal, de haza szeretne térni, mert nagyon hiányzik neki a családja és az otthoni miliő.

Hirtelen megerősödő honvágyától nyilván nem független az sem, hogy a Qatar Sports Investments nevű cég megvásárolta az első számú párizsi együttest, amelyet rövid időn belül az európai élvonalban szeretne látni.

A katari befektetőkről sokat elárul, hogy a PSG futballklubot már megszerezték, és szórják a pénzt a labdarúgók igazolására. Az egyenlegre kényesen ügyelő sportvállalkozások pénzügyi vezetői aligha tudták volna értelmezni például a Javier Pastoréért kifizetett több mint negyvenmillió eurót. A kassza persze a kevéssé megfontolt tranzakciók ellenére sem ürült ki, ennek bizonyítéka, hogy a PSG Zlatan Ibrahimovicért hasonlóan gáláns ajánlatot tett a minap a Milannak.

A kézilabdát eddig elkerülték a labdarúgásban már föltűnő milliárdosok, akik a racionalitás legkisebb jelét sem mutatva költekeznek a piacon. A most belépő katariak nem is futballtempóban kezdték az üzletet: „csupán” egymillió eurót fizetnének Abalóért, ám ez is szokatlan összeg a sportágban. Legföljebb olyan – amúgy nemrégiben még a csőd szélén álló... – együttesek engedhetik meg maguknak ekkora átigazolási díjak leszurkolását, mint a Veszprém, amely éppen Nagy László áráról alkudozik a Barcelonával...

Ám Abalo ügye zökkenőmentesebb, mint a magyar átlövőé, már csak azért is, mert a válogatottban eddig is játszott, azaz e szál nem bonyolítja a történetet. Ennek köszönhetően a felek néhány hét alatt meg is egyeztek, a francia szélső visszautasíthatatlan ajánlatot kapott a párizsiaktól. Több játékos pedig már alá is írta a szerződését az alakuló sztárcsapathoz: a szerb Bojinovics, valamint a Halgrimsson, Gunnarsson izlandi válogatott kettős szignálta a megállapodást. A távlati tervekben Nikola Karabatic, Daniel Narcisse, Ivano Balic, továbbá Samuel Honrubia megszerzése is szerepel. A QSI aligha spórol majd, ha a klasszisok fizetéséről lesz szó. Legalábbis erről árulkodnak a társaság vezetőinek nyilatkozatai: az elöljárók a lehető legrövidebb időn belül Európa élcsapatainak egyikét szeretnék fölépíteni. Bár Katart eddig a legkevésbé sem kézilabda-hatalomként ismertük, 2015-ben férfivilágbajnokságnak ad otthont. Igaz, a franciaországi manőverezést nehéz lenne összekötni az ázsiai rendezéssel.

Mindenesetre Nasser Al-Khelaifi direktor, aki a PSG futballrészlegét is irányítja, máris PSG-re keresztelte a kézilabda-szekciót is. És ha mindehhez hozzátesszük, hogy a katari székhelyű Al-Dzsazíra médiacég elindította beIN Sport 1 és beIN Sport 2 nevű sportcsatornáit Franciaországban, akkor fölöttébb szerteágazó birodalom sziluettje rajzolódik ki.

Főként, mert Nasser Al-Khelaifi a tévés társaság vezetői közt is fellelhető...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.