Tenisz a pokol tornácán

Lehet ugyan nosztalgiázni is, hiszen lám, Kafelnyikov, Medvegyev és Moya is itt terelgeti a labdát, de ki kíváncsi a volt világsztárok játékára, amikor a párizsi szervezők programkínálata amúgy is arra ösztökéli a helyszínen nézelődőt, hogy ossza meg önmagát? Egy időben zajlanak a Roland Garros férfi negyeddöntői: a Philippe Chatrier stadionban Djokovics és Tsonga, a Suzanne Lenglen pályán Federer és Del Potro csatázik. A honfitársukért szorító franciák az előbbi meccsen tolonganak, a meglepetést gyanítók a másik találkozóra tódulnak.

Ellentétben a női mezőny csillaghullásával, a férfiaknál nem osztottak lapot az esélylesőknek: a párizsi Grand Slam-torna történetében csak 1983-ban és ’84-ben fordult elő a mostanihoz hasonló parádé, hogy a legjobb hat kiemelt egyaránt ott sorakozik a nyolcak között, s csupán a 9. és a 12. kiemelt Del Potro és Almagro „hígítja fel” a tömény koktélt.

Federer már a pályára lépés pillanatában felállított egy (újabb) rekordot: ő a tenisztörténelem egyedüli játékosa, aki zsinórban 32 Grand Slam-tornán jutott a legjobb nyolc mezőnyébe. A Del Potro elleni mérlege 11:2 volt (az argentin „Hosszú Puska” csak 2009-ben győzött a svájci extraklasszis ellen: a US Open döntőjében, illetve a szezonzáró vb-n), ráadásul kettejük öt legutóbbi mérkőzésén még szettet sem nyert a dél-amerikai játékos... Ehhez képest kedden 6:3-mal kezdett, aztán a szoros második játszma végén is ő örülhetett, így kétórányi tenisz után nagy előnyre tett szert. Ám elfogyott az ereje, és Federer gyorsan fordított az eredményen (3:6, 6:7, 6:2, 6:0, 6:3). Ezzel együtt ne feledjük, súlyos műtétjét követően Del Potro tavaly hét hónap alatt a 485.-ről a 18. helyre kapaszkodott fel a világranglistán. Noha térdsérülése Párizsban akadályozta a folyamatos jó teljesítményben, a hátralevő két Grand Slam-tornán akár még főszereplő is lehet.

A másik csúcsmérkőzésen Djokovics világelsőhöz illő könnyed játékkal indított, ám Tsonga, a nagy küzdő két 7:5-ös szettel fordítani tudott, s látszott, hogy a szerb formája ezúttal sem egyenletes. „Djoko” a pokol tornácán tántorgott, már-már önkívületben játszó vetélytársa négyszer is meccslabdához jutott, de a legutóbbi három Grand Slam-tornát (Wimbledon, US Open, Australian Open) megnyerő belgrádi sztár a westernhősök nyugalmával célzott a kritikus pillanatokban. Mindkét szervajátékát győzelemre vitte a vert helyzetből, s aztán a tie-break során is talpra tudott állni 2:4-ről, így ledolgozta szetthátrányát. Ritka az ilyen sportoló, aki ennyire tökéletesen képes koncentrálni, ráadásul nem egyszer, hanem zsinórban több alkalommal is, hosszú perceken át, miközben egyetlen hiba is a vesztét okozhatja. Djokovics talpra állt, Tsonga pedig összecsuklott, mint a colstok. Érthető a csalódottsága: négy lehetősége is volt, hogy egyetlen nyertes ütéssel belépjen az elődöntő kapuján, a küszöbön állt, ám riválisa az utolsó pillanatban félretolta onnan (6:1, 5:7, 5:7, 7:6, 6:1).

A hölgyek méltatására most kevesebb szó jut, noha az egy hónappal ezelőtti budapesti tornagyőztes olasz Errani feltétlenül dicséretet érdemel, hiszen a 10. kiemelt Kerber legyőzésével (6:3, 7:6) immár elődöntős a párizsi nagy tornán. Csütörtökön a US Open-bajnok Stosur lesz az ellenfele, miután az ausztrál meglepően simán intézte el a világelső Azarenkát kiejtő szlovák Cibulkovát (6:4, 6:1). Az ötödik kontinens képviselője a 2009-es elődöntő s az egy évvel későbbi finalista helyezés után ismét a legjobb négy között van Párizsban.

A szerdai negyeddöntők műsora.

Férfiak: Murray (brit, 4.)–Ferrer (spanyol, 6.), Nadal (spanyol, 2.)–Almagro (spanyol, 12.).

Nők: Kvitova (cseh, 4.)–Svedova (kazah), Sarapova (orosz, 2.)–Kanepi (észt, 23.).

Djokovics térdre rogy. A meccs közben talpra állt
Djokovics térdre rogy. A meccs közben talpra állt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.