Jaroszlava Svedova nótája: sej, haj, Li Na...

Na tessék, mi meg nem történik Párizsban! Még csak a legjobb nyolc között tartanak a hölgyek, de nincs már a mezőnyben olyan teniszező, aki egyéniben valaha is tornagyőztes lett volna a Roland Garroson. Az ausztrál Stosur nyert US Opent, a cseh Kvitova Wimbledont, Sarapova célba ért már mindhárom másik Grand Slam-tornán, ám a franciaországi trófea még mindnyájuknak hiányzik a gyűjteményéből.

Sokan aspiráltak az idei győzelemre, ám a világelsők és a korábbi párizsi nyertesek sorra elbúcsúztak. Hétfőn a címvédő Li Na esett ki: az ötödik kiemelt kínait a WTA-rangsor 142. helyén álló kazah Svedova győzte le (3:6, 6:2, 6:0). Mondhatnánk, hogy ázsiai házi rangadón, ám a győztesről azért tudni kell, hogy –akárcsak a bolgár Karatancseva – a kazah szövetség ambíciózus tervekben (és dollárban is) gazdag elképzelései alapján váltott útlevelet, s a kivásárlás jóvoltából lett moszkvai teniszezőnőből kazah sztár. Két éve már eljutott a negyeddöntőig Párizsban, ám tavaly nyitókörös búcsúzó volt. Ezúttal a selejtezőből kapaszkodott a magasba, s hat győztes meccsel a lábában várja a folytatást. Lesz dolga bőven, hiszen párosban az esélyesek közé tartozik: a világrangsor ötödik helyezettjeként nem meglepetés, hogy versenyben van még.

Nyolc közé sikítozta magát a hangos tenisz legcsinosabb és legeredményesebb játékosa, a másodikként kiemelt orosz Sarapova is, aki a sima meccsek után ezúttal megszenvedett a győzelemért, de nyert a cseh Zakopalova ellen (6:4, 6:7, 6:2). Az orosz szépség a papírforma (van ilyen?) alapján kikövezett úton haladhat a döntőig, s ha eljut odáig, akkor hétfőtől ismét ő vezeti a világranglistát. Ám aligha ez hajtja előre: sokkal inkább az a célja, hogy a két elődöntős szereplés (2007, 2011) után végre meglegyen a párizsi tornagyőzelem, az egyetlen hiányzó Grand Slam-trófea.

Az uraknál, mint azt az utóbbi időben már megszoktuk, fej fej mellett megy előre a nagy trió, Djokovics, Nadal és Federer. A múlt esztendőhöz képest annyi a változás, hogy a galaktikusok táborához – az idén hátsérüléssel bajlódó Murray mellett –az argentin Del Potro is csatlakozott, így ötre bővülhet a férfitenisz megközelíthetetlennek tetsző élmezőnye. A korábbi US Open-bajnok dél-amerikai a teljes 2010-es évadot kihagyta csuklóműtétje miatt, ám tavaly fokozatosan felzárkózott, s készen áll az előzésre. A kvintett tagjain kívül más aligha jut szerephez Párizsban.

Bár, ahogyan Nadal most is teniszezik (6:2, 6:0, 6:0 a 13. kiemelt argentin Monaco ellen), az maga az álom, s valójában teljesen mindegy, ki a további három az elődöntőben...

A negyeddöntő párosítása. Nők:

Cibulkova (szlovák, 15.)–Stosur (ausztrál, 6.), Errani (olasz, 21.)–Kerber (német, 10.), Svedova (kazah)–Kvitova (cseh, 4.), Sarapova (orosz, 2.)–Kanepi (észt, 23.).

Férfiak: Djokovics (szerb, 1.)–Tsonga (francia, 5.), Federer (svájci, 3.)–Del Potro (argentin, 9.), Ferrer (spanyol, 6.)–Murray (brit, 4.) vagy Gasquet (francia, 17.), Nadal (spanyol, 2.)– Almagro (spanyol, 12.).

Mérkőzés után: Svedova és Li Na
Mérkőzés után: Svedova és Li Na
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.