Pazarenkát ne keressék!

Szeles idő járt a hét végén Párizsban, el is fújt néhány világelsőt a Roland Garros teniszstadion közeléből. Kiesett a korábbi királynő Wozniacki, búcsúzott a jelenlegi rangsorelső Azarenka, épphogy csak megkapaszkodott trónjában Djokovics, hajszálnyira járt a blamázstól Federer.

A Grand Slam-torna második „félidejének” kezdetén, a legjobb nyolc közé jutásért vívott meccseken nehéz idők jártak az esélyesekre. Kapjanak tehát elismerő szavakat a statiszta szerepkörből előrelépő sztárszomorítók! Említsük elsőként a pozsonyi Cibulkovát (WTA-16.), akit régóta emlegetnek titkos esélyesként, ám a huszonhárom esztendős szlovák játékos eddig csak „kóstolgatta” a nagyokat.

Wozniackit tavaly kétszer is térdre kényszerítette, ősszel Moszkvában ünnepelhette élete első tornagyőzelmét, az igazi nagy dobás azonban még váratott magára. Megtört a jég? Azarenka ellen már tavasszal Miamiban is közel állt a sikerhez, ám a fehérorosz akkor 1:6, 0:4-ről nyerni tudott. Most Cibulkova végig irányított, és Azarenka kiejtése (6:2, 7:6) jelentős lépés a csúcs felé vezető úton.

Az új hullám képviselője Lepchenko (61.), a taskenti születésű amerikai is, aki néhány hete a budapesti tornán még kikapott az orosz Vesznyinától, ám Párizsban legyőzte a volt világelső szerb Jankovicsot, szombaton pedig a két évvel ezelőtti Roland Garros-nyertes, tavaly döntős, „négytüdejű” olasz Schiavonét (3:6, 6:3, 8:6). S ott van a feltörekvők között az észt Kanepi (25.), aki 2008-ban járt már ugyan a párizsi nyolcak táborában, mégis általában az árnyékos oldalra kerül, s huszonhét esztendős korára mindössze három WTA-tornagyőzelemmel szerénykedik.

Wozniacki azonban megemlegeti a tallinni hölggyel való találkozókat: tavaly szeptemberben Tokióban még világelsőként kapott ki tőle, most pedig kilencedik kiemeltként volt kénytelen gratulálni a 6:1, 5:1-nél már két meccslabdához jutó, aztán a győzelem kapujában kicsit megtorpanó, de végül 6:1, 6:7, 6:3-ra nyertes Kanepinek.

Megszeppent a nagy győzelem lehetőségétől az olasz Seppi (25.) is, aki Djokovics ellen kezdett tippmixgyilkos formában. Régen kapott ilyen „oktatást” a szerb világelső, aki 0:2-es játszmaállás után próbált sebességet váltani, s nyert is végül, de egyáltalán nem könnyed játszadozással lépett a negyeddöntőbe (4:6, 6:7, 6:3, 7:5, 6:3).

Ráijesztett Federerre is egy „ismeretlen” belga, az ATP-rangsor 109. helyén álló huszonkét esztendős Goffin, aki – a selejtezők három akadályát megmászva – életében először játszhatott Grand Slam-verseny elit mezőnyében, ahol „szemtelen” önbizalommal verte a 23. kiemelt cseh Stepaneket, nyert a francia Clement, majd a lengyel Kubot ellen is, s aztán nem átallott szettet rabolni Roger királytól, aki azért „hozta” a több mint kötelezőt (5:7, 7:5, 6:2, 6:4).

A nőknél meglepő az idei budapesti tornagyőztes olasz Errani (23.) szárnyalása, hiszen párizsi skalpjai között van már a 13. helyen kiemelt volt világelső szerb Ivanovicsé (1:6, 7:5, 6:3) és a harmadik kiemelt lengyel Radwanskát búcsúztató, 2009-es Roland Garros-bajnok orosz Kuznyecováé (6:0, 7:5).

S hogy a kínkeserves csaták mellett adódnak azért kevésbé küzdelmes mérkőzések is, arra jó példa: a hatszoros bajnok Nadal még mindig a felvezető körben kocog kényelmesen, miként a hölgyek mezőnyében második kiemelt Sarapova is meggyőző könnyedséggel abszolválja meccseit.

Cibulkova diadalt ül
Cibulkova diadalt ül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.