Újítás a Kistextben

Befejeződött a 2011/2012-es futballévad dermesztő hazai újítása, az egycsapatos bajnokság.

Klasszis együttesnek az aranyérmes Debrecen sem nevezhető, ám kétségkívül csapatnak mondható, mert harminc fordulót veretlenül végigjátszani az akármilyen színvonalú sorozatban egységre és kiegyensúlyozottságra vall. A DVSC magára maradt a szánalmas mezőnyben, és negyvenhat év után másolta le a Vasas 1966-os, szintén vereség nélkül elért diadalát. Összehasonlításokat ne tegyünk, hiszen hajdanán az angyalföldiek extraklasszisokat (Albert, Bene, Göröcs, Sipos, Tichy, Varga Zoltán) felvonultató vetélytársakat előztek meg, 5-0-ra és 2-0-ra verték a BEK-ben a lisszaboni Sportingot, a válogatott a brazilokat iskolázta le a világbajnokságon (3-1), s bizony nevetséges volna Mészöly Kálmánt meg Simacot, Farkas Jánost és Coulibalyt összevetni...

Ám a mostani NB I-es készletből kétségkívül kiemelkedett a 2000-es évek ibolyaszerény magyar labdarúgását amúgy is meghatározó – a legendás évtizedekben viszont legföljebb epizódszerepeket játszó – hajdúsági „Lokomotív”.

A többiek?

Az állítólagos riválisok közül a Videoton címvédőből ezüstérmessé vált; a lehető legkorábban elbúcsúzott a BL-selejtezőtől; másodosztályú ellenféllel szemben esett ki a Magyar Kupából; ráadásul edzője lefejelt egy embert, szinte minden következmény nélkül. A tett Paulo Sousa, annak eltűrése a klub szégyene... (Közbevetőleg érdemes elgondolkodni azon: ha ilyen, a legmagasabb nyugat-európai futballkultúrából érkező trénert sikerül szerződtetni, akkor mi az esélye az efféle edzői magatartásnak? Szinte semmi. De úgy tetszik, ebben a közegben csak mélyre süllyedés van.)

A bronzérmes Győr kevésbé izgalmas, sőt unalmas: jellemző, hogy a harminc évvel ezelőtti kisalföldi bajnokcsapat köszöntésekor is mindössze háromezren lézengtek az ETO Parkban. Egyrészt azért, mert generációk nőttek fel a régi gárda 102 gólos sikere óta, s a fiatalok talán már azt sem tudják, ki volt Hannich, Póczik, Burcsa vagy Szentes; másrészt, mert a magyar labdarúgás kudarcos dekádjai „száműzték” a szurkolók többségét, az álfutball iránt – érthetően – nincs különösebb érdeklődés. (A bajnokság átlagnézőszáma nagyjából ezerrel növekedett, de ez csak annak tulajdonítható, hogy a Diósgyőr felváltotta az MTK-t. A pangás ebben a tekintetben is tart.)

Negyedikként a Honvéd „futott be”, ám ez csak annyiban érdekes, hogy a kispestiek valamelyest feljavították a valamikori fővárosi nagy csapatok szörnyű mai kiadásainak rettenetes helyezésiszám-átlagát. Az FTC a tizenegyedik, az Újpest a tizenharmadik, a kieső Vasas a tizenötödik helyet „szerezte meg”: gyalázat, gyalázat, gyalázat... Ne feledjük: a budapesti klubok voltak a letéteményesei a dicsőséges (vagyis az igazi) magyar futballnak. Eltűnésük idején pedig láthatatlan a hazai labdarúgás... A Ferencvárosban röpködtek ugyan a lózungok, hogy magyar kézben majd másként lesz minden, de a pártigazgató-klubelnök vezérletével rosszabb a helyzet még annál is, mint amilyen a „brit” időszakban volt. Újpesten viszont külföldiek dirigálnak, hasonló „eredménnyel”. A kimenetelt már akkor sejteni lehetett, amikor a tulajdonos bemutatkozó sajtótájékoztatója – az üres közhelyeket illetően – a Kistext KISZ-alapszervezetének 1967-es gyűlésével vetekedett... A Vasas pedig Magyarország modern kori, ám annál avíttabb labdarúgásának emblematikus példája: duma és káosz van, játékos és elképzelés nincs.

Odáig jutott a profinak (!) nevezett hazai futball, hogy heteken át arról pletykáltak: 1. egyetlen csapat sem akar negyedik lenni az első osztályban, mert senki nem szeretne, mondjuk, Kazahsztánba utazni az Európa Ligaselejtezőre, hogy aztán még „égés” is legyen a vége; 2. az NB II Keleti csoportjában azért folyt a nagyobb „vetélkedés”, hogy melyik együttes ne jusson fel... Híresztelésekkel eddig sem foglalkoztunk, most sem tesszük, csupán annyit jegyzünk meg csöndesen: nagy baj van ott, ahol ilyesmitől meg sem rezdül a közvélemény (merthogy ebben a körben ezt elképzelhetőnek tartja), és sem az érintett klubok, sem a magyar futball vezetői nem állnak ki, hogy felháborodottan utasítsák vissza a kártékony gyanúsítgatást.

A fogadási csalások „fénykorában” persze jobb, ha hallgatnak.

Játékról, erkölcsről, felzárkózásról nem lehet beszélni. Mégis gyakran papolnak róla, ám bármiféle megújulás csak szóban létezik.

Az meg elszáll, mint a magyar részvevő a selejtezőben.

Elfeküdtek az ellenfelek a Debrecen előtt
Elfeküdtek az ellenfelek a Debrecen előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.