'Szolidáris' Venus

A salakos tenisz világtalálkozóján lejátszották már a kéthetes torna mérkőzéseinek a felét, ám Párizs még csak most kezd igazán izgalomba jönni, s valóban figyelni arra, mi is történik Porte d’Auteuil kulisszái mögött.

Naná, hogy rákattannak a teniszre, hiszen Virginie Razzano kisasszony kedd este elvarázsolta egész Franciaországot: háromórás drámai csatában nyert a volt világelső Serena Williams ellen, aki ebben a szezonban tizenhét meccsen maradt veretlen a salakon, s pályafutása negyvenhat eddigi Grand Slam-tornája közül sohasem kapott ki a nyitófordulóban. Most megesett vele ez a szégyen – francia vetélytársa jól is teniszezett, ám a „fejjáték” volt a győzelmének titka. „Tudtam, hogy nem kaphatok ki, még a második szett rövidítésében is – amikor már a szakadék szélén álltam, hiszen Serena 5:1-re vezetett a tie break során – azt mondtam magamnak, hogy nincs semmi veszve, nyerni fogok. Én sohasem adom fel a harcot.” Tizenhét órával világraszóló bravúrja után Alize Cornet oldalán párosban akadt – a helyiek szerint ujjgyakorlatnak ígérkező – elintéznivalója a Babos, Hszie Su-vej kettős ellen. A papírforma francia sikert ígért (Cornet 2008-ban Budapesten, 2010-ben Strasbourgban nyert párosban WTA-versenyt, s Razzano is ünnepelt már párosban nagy tornagyőzelmet), míg a magyar–tajvani alkalmi társulás „legfeljebb” azzal dicsekedhet, hogy a 19 éves Tímea juniorként csodálatos sikereket ért el a Roland Garroson: 2009-ben döntős, 2010-ben pedig tornagyőztes volt párosban. Két napja viszont nagy verést kapott az egyéni verseny nyitányán… Nos ezúttal Babos búfelejtő formában teniszezett, ázsiai társa is sokat tett a győzelem érdekében, miközben a túloldalon Cornet sokat hibázott, így kevésnek bizonyult Razzano változatlan küzdeni akarása. Babosék egy óra alatt 6:3, 6:1-re nyertek, s ma a 4. kiemelt olasz Errani, Vinci duó ellen próbálkozhatnak a legjobb 16 közé jutással.

Az egyéni tornával kapcsolatban megemlítendő, hogy az idősebb Williams nővér, Venus a testvéri szolidaritás gondolata alapján követte húgát – a 3. kiemelt lengyel Radwanska esélyt sem hagyott a sérülésekkel, betegségekkel s a visszavonulás gondolatával terhelt amerikainak (6:2, 6:3). Kiesett a 8. kiemelt, 2007-ben wimbledoni finalista Bartoli is – búcsúját a Kuhárszky Zoltán trenírozta horvát Martic készítette elő. Az uraknál Federer behúzta Grand Slam-pályafutása 234. nyertes meccsét (6:3, 6:2, 6:7, 6:3 a román Ungur ellen), s ezzel Jimmy Connors elé került a GS-örökranglista élén.

Ma pályára lép az egyéni torna még egyetlen versenyben levő magyar teniszezője: Czink Melinda a 22. kiemelt orosz Pavljucsenkova ellen mérkőzik a legjobb 32 közé jutásért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.