Űrséta a Szigeten

„Mintha a középkort hasonlítanánk össze az űrkutatás világával” – így fogalmazott Temes Judit, a hajdani klasszis versenyző, amikor arra kérték: vesse össze a magyar úszósport mostanáig legsikeresebb Európa-bajnoki szereplését, az 1954-es torinói diadalmenetet (8 arany, 6 ezüst, 3 bronz) a múlt heti, debreceni tarolással (9, 10, 7). Aztán hozzáfűzte: Cseh László és társai szakmailag jóval értékesebb produkciót nyújtottak, mint ők annak idején.

Csupa vidám arcot lehetett látni tegnap délben a Margit-szigeti szállodában, ahol a vasárnap zárult, sporttörténelmi Eb főszereplőit ünnepelték: részint a „nemesfémgyártó” sportolókat, részint az idő rövidsége ellenére mintaszerű eseményt tető alá hozó szervezőket. Az úszók – Cseh mellett Gyurta Dániel, Kis Gergő, Jakabos Zsuzsanna, Kozma Dominik és a többiek (Hosszú Katinka, Kapás Boglárka és Risztov Éva ezúttal hiányzott a „nagytermelők” közül) – egytől egyig Debrecent, a körülményeket, a készséges kiszolgáló személyzetet, a családias miliőt dicsérték, „Debrecen” pedig a versenyzőkről beszélt szuperlatívuszokban. Miután Gyárfás Tamás szövetségi elnök megjegyezte, hogy „most aztán tényleg van mire szerényeknek lennünk”, Kósa Lajos, a város polgármestere vette át a szót – a jelenlévők egyöntetű örömére.

A boldogság oka az volt, hogy a politikus – az Eb-n díjátadóként részt vevő Orbán Viktor kormányfő hétvégi mondatait megismételve – közölte: amennyiben az úszósport vezetői szeptemberig megalkotják a négy-, nyolc- és tizenkét éves (vagyis rövid, közép- és hosszú távú) fejlesztési tervet, akkor már a jövő évi költségvetésben jelentős állami támogatást kaphat a sportág. „A TAO-t szerintem ne piszkáljuk, de más forrásból igenis előteremthető pénz az egyéni sportágakra is” – mondta Kósa, finoman jelezve: arra nem lát esélyt, hogy az úszás az újabban kivételezett helyzetű „látványsportok” közé kerüljön. A városvezető említést tett arról is, hogy a hazai egyetemeken külön ösztöndíjrendszert kell kialakítani a legjobb sportolók számára, így azok nem kényszerülnek majd külföldre költözni, ha a sport mellett tanulni is akarnak.

Kiss László szövetségi kapitány egyelőre a jóval közelebbi jövővel foglalkozott, méghozzá a tőle megszokott mértéktartással.

– Nem szabad, hogy bárkit megtévesszen a debreceni szereplés, hiszen most csupán európaiak voltak az ellenfelek. Ezért aztán a múlt heti huszonhattal szemben négy, öt, legföljebb hat érmet várok Londonban. Ugyanakkor nagyon is reménykedem abban, hogy megtörjük az elmúlt olimpiák úszóviadalainak magyar aranycsendjét, és Kovács Ági 2000-ben aratott győzelme után megint lesz kinek eljátszani a Himnuszt.

Balról: Bohus Richárd, Verrasztó Evelyn, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Cseh László, Jakabos Zsuzsanna, Mutina Ágnes, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Biczó Bence, Kis Gergő, Bernek Péter
Balról: Bohus Richárd, Verrasztó Evelyn, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Cseh László, Jakabos Zsuzsanna, Mutina Ágnes, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Biczó Bence, Kis Gergő, Bernek Péter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.