Serena: Viszlát, Párizs!

Kedd estig úgy tetszett, hogy a Roland Garros háromnaposra húzott nyitófordulója különösebb meglepetés nélkül zárul, ám akkor villámcsapásként érkezett a szenzáció: az 5. kiemelt Serena Williams elbukott a rajtnál!

A tizenháromszoros Grand Slam-győztes összecsuklott a francia Virginie Razzano elleni mérkőzésen. Nem csupán a vereség ténye (6:4, 6:7, 3:6) a meglepő, hanem a bukás körülményei is. A 31 esztendős amerikai klasszis a megnyert első játszma után a második szett rövidítésében már 5:1-re vezetett, azaz kétlabdányi közelségre (mint később kiderült: távolságra…) volt a győzelemtől, amikor megmagyarázhatatlan mélységekbe süllyedt. Zsinórban veszített pontokat, játékokat, s végül elbukta a döntő játszmát a világranglista 115. helyén álló ellenfelével szemben. Éppen tíz esztendővel azt követően, hogy először tornagyőzelmet ünnepelhetett a párizsi salakon, most megszégyenülten, sírva ballagott le a Roland Garros díszpályájáról. Csalódottsága nem ok nélküli: 1998 óta íródó Grand Slam-szereplése során sohasem kapott ki a torna első fordulójában.

A 29 esztendős dijoni hölgy jól játszott, s erős volt, mint szülővárosa híres mustárja: bár a döntő játszma hajrája elképesztő végjátékot, drámai idegcsatát hozott, nyolcadik meccslabdáját értékesítve a több mint háromórás mérkőzésen világraszóló szenzációt szolgáltatva legyőzte a volt világelsőt.

Az egyéni verseny mindössze három magyarja közül csupán egynek, Czink Melindának jut a statisztánál nagyobb szerepkör. Babos Tímea alig több mint háromnegyed órás villámveresége után kedden Arn Gréta is kikapott. Hölgytriónk legszerényebb rangsorolású játékosa, Czink (116.) győzött a brit Keothavong ellen. A füvön sem túl acélos angol teniszező salakba döngölése (6:1, 6:2) dicséretes teljesítmény, hiszen rangsorszáma (81.) is jobb, mint magyar vetélytársáé, ám a győzelem igazi értékét az mutathatja majd meg, hogy mire képes az immár egyedüliként versenyben maradt honfitársunk a következő fordulóban.

Hasonlítási alap adódik, hiszen a 32 közé jutásért az a Pavljucsenkova lesz Czink ellenfele csütörtökön, aki az első fordulóban Arn ellen diadalmaskodott. A 22. helyen kiemelt orosz szoros meccsen nyert (6:4, 6:4), s ez elismerése a 32 esztendős Arn szívós küzdeniakarásának, egyúttal jelzi azt is: kellő lelki munícióval felvértezve a női teniszben (szinte) mindenki verhető (lenne).

Az uraknál volt ugyan néhány idő előtt távozó, ám ami az igazán nagyokat illeti, ott tart még a bemelegítés: Nadal, Federer, Djokovics és Murray nem sok időt „pazarolt” a soros ellenfél regulázására.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.