Bunda: Párhuzamos történetek

Gyorsan reagált a magyar rendőrség a fogadási csalásokkal kapcsolatos bűnténysorozat olaszországi fejleményeire: a nyomozók – az itáliai kollégák elfogatóparancsa alapján – tegnap őrizetbe vették B. Istvánt és S. Lászlót.

Az olasz hatóságok hétfőn csaptak le a gyanúsítottakra; Roberto di Martino cremonai főügyész a csalás főszereplői között említette a magyar tagokból álló bandát. A La Gazzetta dello Sport meg is nevezett öt korábbi futballistát: a minap előállított kettősön kívül a már korábban lefülelt L. Mátyást, K. Zoltánt és Sch. Lászlót.

Ám az olaszokat jobban foglalkoztatja a botrányban érintett válogatott labdarúgók ügye, mint a pályán kevéssé, a manipulálásban sokkal inkább kitűnő magyar ötös sorsa. Főként, mert Domenico Criscito a gyanú miatt nem utazhat az Eb-re. Helyet kapott viszont a keretben Leonardo Bonucci, a Juventus védője, akinek a neve szintén szerepel a vádiratban. A hatóságok a 49-szeres válogatott Christian Vieri érintettségét is vizsgálják.

Az itáliai sportlap véleménycikkében így fogalmaz: „A sportban az etika az üzlet alapja. Nem diplomára van szükség ahhoz, hogy tiszteljük ezt az elvet, hanem a kompromisszumot nem ismerő szigorra, amellyel megvédjük.”John Foot londoni egyetemi kutató a Guardianban írt a sokadik fogadási botrányról: „Azért van bajban az itáliai futball, amiért a társadalom. Alig múlik el nap korrupciós botrány nélkül: miért lenne kivétel a futball?” Költői kérdése más országokban is figyelemre érdemes...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.