Barcelona–Bilbao: Király-tigrisek

„Pénteken a San Mames 396 kilométernyire lesz Bilbaótól” – emlegetik az Athletic hívei, mert rengeteg baszk szurkoló utazik Madridba, a Barcelona elleni labdarúgó Király Kupadöntőre.

Igaz, nem annyi, amennyi szeretne, mert a hónap bilbaói refrénje az, hogy „jegyet vennék!” Pedig a Vicente Calderon stadionba szóló belépőkért akár 700 eurót is elkérnek... Ezzel együtt az 54 960 helyből egy sem marad üresen ma este; Bilbaóban a tikettekhez hasonlóan csak a Lord Getxo Machineja elnevezésű együttes lemeze fogyott, rajta a Senki nincs olyan, mint a klassz Bielsa című számmal.

Az argentin Bielsa, mint tudjuk, az Athletic edzője, akinek valóságos átkot kellene megtörnie, mert amióta az ezúttal búcsúzó Guardiola a Barcelona trénere, a Bilbao egyszer sem győzte le a katalán csapatot, sőt tizenhárom meccsből kilencet elvesztett (köztük a 2009-es Király Kupadöntőt is). Jóval szorosabb a mérleg, ha a kupagyőzelmek számát tekintjük, mert a Barcelona 25-tel áll az örök lista élén, míg a Bilbao 23-mal a második (a Real Madrid 18-cal a harmadik).

Egymással hatszor rivalizált finalistaként a két mai részvevő; az állás 4-2 a „Barca” javára, és a legutóbbi Bilbao-diadalt 1984-ben jegyezték fel. Ám az a meccs (1-0) sem Endika Guarrotxena góljáról, hanem a találkozót követő tömegverekedésről maradt emlékezetes, melyet Maradona provokált, mert „méltó” bosszút akart állni azért, hogy néhány hónappal korábban a Barcelonában csak „bilbaói mészárosként” emlegetett Goikoetxea eltörte az argentin bálvány lábát.

Az Athletic most is „harap”. Muniain például kijelentette: „Minden labdáért úgy harcolunk majd, mintha az életünkért küzdenénk.” Piqué viszont arról beszélt: „Abidal betegsége és Guardiola búcsújának bejelentése nagyon megviselt bennünket. Meglehet, Cristiano Ronaldónak igaza van, és új időszak kezdődik, amelyben a Real Madrid dominál.”

A Barcelona azonban ma (tv: Sport1, 21.45) nem csupán a trófeáért, hanem Guardioláért is játszik. Márpedig ha valóban játszik, akkor hiába költözik a San Mames Madridba...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.