Jégkorong-világbajnokság: Őrület délidőben

A Helsinkiben és Stockholmban zajló jégkorong-világbajnokság nyolcaddöntőjében a legnagyobb falat kétségkívül északi szomszédaink válogatottjának jutott. Mégsem akadt fenn a játékosok torkán. Sőt: Szlovákia a vb eddigi leglátványosabb mérkőzésén valóságos világszenzációt okozva idő előtt hazaküldte az aranyéremre is esélyesnek kikiáltott Kanadát (4:3).

Tegnap Pozsonyban és más szlovákiai városokban is zsúfolásig megteltek azok a vendéglők és éttermek, ahol kivetítők villogtak. Senki sem ebédelt, legföljebb a körmét rágta az izgalmas összecsapást figyelve. Ennél is többen a munkahelyeiken, interneten vagy rádión követték az eseményeket. Kora délután pedig ismerősök és vadidegenek csókolgatták egymást önfeledten, miután kedvenceik fényes győzelmet arattak. Jozef Golonka, a szlovák hokilegenda elcsukló hangon rebegte a pozsonyi köztévé stúdiójában, hogy a fegyelmezetten védekező és kiváló összjátékot felmutató csapat győzött az egyénieskedő juharlevelesek felett. Hozzá hasonlóan szinte az egész ország Vladimír Vujtek szövetségi kapitányt hozsannázta, aki egyébként éppen csütörtökön ünnepelte 65. születésnapját. – Ilyen káprázatos ajándék legszebb álmaimban sem sejlett fel – vallotta meg.

Helyénvaló az országos elismerés, hiszen nem akármilyen fegyvertényt hajtott végre a cseh szakember. Tavaly késő ősszel hitehagyott társaságot vett át kanadai elődjétől, Glen Hanlontól, akitől egy éve azt várták Pozsonyban, hogy a hazai rendezésű vb-n feljut a válogatottal a dobogó valamelyik fokára. Végül a tizedik helyen pironkodott az együttes, mert mindössze a szlovéneket és a dánokat tudta legyőzni. Vujtek nagytakarítással kezdte szlovákiai ténykedését. Kiseprűzött több elkényelmesedett jégkorongozót. Négy sziklaszilárd pillérre (Chara, Radivojevics, Satan, Handzus) és a bizonyításra vágyó fiatalokra építette az új válogatottat. Kezdetben csikorgott a gépezet: majdnem minden felkészülési mérkőzésen vereséget szenvedett, miként az idei vb első két mérkőzésén is (Kanada 2:3, Finnország 0:1). Aztán beindult a szekér, és a válogatott sorozatban öt győzelmet aratott. Pedig a svájciak elleni összecsapáson (1:0) ritka balszerencse érte a szlovákokat: néhány percen belül Granak és Marcel Hossa is csuklótörést szenvedett. De ettől csak tovább acélosodott az együttes.

Evés közben jön meg az étvágy, tartják a szlovákiai szurkolók is. Sokan – akár hitelre is – LED és 3D-s tévékészüléket vásárolnak, amelyekből az elmúlt napokban huszonkét százalékkal többet adtak el, mint az előző hónapban együttvéve.

– A nagy képernyőkön jobban látjuk a korongot. És szebben csillog majd az aranyérem is! – rikkantott fel egy kassai férfi a köztévében. Társa őt is túlkiabálta: – Tíz éve Göteborgban álltunk a dobogó legfelsőbb fokán.

Most végre ismét olyan csapatunk van, amely kissé északabbra megismételheti ezt a szuperprodukciót! –bizonygatta a tegnapi győzelemtől feltüzelt szlovákiai szurkolók önkéntes szóvivőjeként. Megfeledkezve arról, hogy addig még elődöntő is lesz...

Újra itt van!

Miként a múlt évben, jövőre is Magyarország rendezheti a divízió I-es jégkorong-világbajnokságot, miután a Nemzetközi Jégkorong Szövetség Helsinkiben jóváhagyta az egyedüliként kandidáló magyar szövetség pályázatát. A vb-n Nagy-Britannia, Japán, Dél-Korea, valamint az élvonalból most kiesett Kazahsztán és Olaszország válogatottja lesz a házigazda csapat ellenfele.

Így örül a szomszéd
Így örül a szomszéd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.