Jeges nyolcas

A magyar válogatott számára legizgalmasabb kérdések már eldőltek a Helsinkiben és Stockholmban zajló A csoportos jégkorong-világbajnokságon, minden egyébre csak mától kapnak választ a sportág rajongói.

A csoportmérkőzések tegnapi utolsó fordulója után kiderült, hogy az élvonaltól Kazahsztán, illetve Olaszország együttese búcsúzik, és lesz –a japán, a brit és a dél-koreai csapat mellett – honfitársaink ellenfele a jövő évi divízió I-es tornán, melynek házigazdai szerepére a magyar szövetség is pályázott. Ladányi Balázs, Kevin Primeau szövetségi kapitány garnitúrájának csatára egyébként kifejezetten kedvezőnek tartja, hogy e két nemzet hokisai buktak, mert „az olaszok tavaly éppen csak legyőztek minket a hosszabbításban, a kazahok pedig egyáltalán nem ismernek bennünket”.

Ami a – modern kori sporttörténeti unikumként – két ország vendégszeretét élvező elit erősebbik felét illeti: az égadta világon semmi izgalmas, s legfőképpen váratlan nem történt a vb első szakaszában. Az újításként két nyolcasban rendezett, azokon belül teljes körmérkőzéses formában kiírt csoportküzdelmekben az úgynevezett nagy hetes, a sportágat évtizedek óta uraló krém válogatottjai simán vették az akadályokat, s legföljebb az érdemel említést, hogy hozzájuk az a norvég csapat csatlakozott negyeddöntősként, amelynek játékosai 12:3-ra kiütötték, s elütötték a továbbjutástól a németeket.

Kétség sem fér hozzá: eddig az oroszok nyújtották a legmeggyőzőbb teljesítményt a tizenhat részvevő közül. A jégről is jól ismert Biljaletgyinov szakvezető társulata valamennyi meccsét a rendes játékidőben nyerte meg, s bár nem szárnyalt mindig a hajdani KLM-sor (Krutov, Larionov, Makarov) nívóján és sebességével, megizzadnia annak dacára sem kellett, hogy jó néhány találkozóján meglepően kis különbséggel győzött. Malkin és társai mindössze két góllal múlták felül a norvégokat, a németeket és a dánokat – a cseheket is, de ez nem különösebb szenzáció –, igaz, a legveszélyesebb ellenfélnek tartott, társházigazda svédeket (Stockholmban!) 7:3-ra páholták el.

A másik nyolcas élén a világbajnokság előtt nagyon fogadkozó kanadaiak futottak be, ám ők mindjárt a második meccsükön elvesztették „ártatlanságukat”, ráadásul – micsoda szégyen... – éppen az amerikaiaktól szenvedtek vereséget a 4:4-et követő ráadásban. Ugyanakkor reménykeltő lehet Brent Sutter játékosai számára, hogy a másik vendéglátót, a finneket 5:3-ra elintézték.

A vb-t mától már csak a két csoport négy-négy legjobbja folytatja oly módon, hogy a negyeddöntő idejére még senkinek sem kell kiköltöznie jól megszokott hotelszobájából. Az első etap győztesei saját csoportjuk negyedik helyezettjeivel, másodikjai pedig a harmadikokkal csatáznak; ennek megfelelően Helsinkiben Kanada–Szlovákia és Egyesült Államok–Finnország, míg Stockholmban Oroszország–Norvégia és Svédország–Csehország mérkőzést rendeznek.

A pénteki szünnap után azonban már csak Helsinkire kell figyelni, ahol szombaton az elődöntőket tartják. A „látnokok” tudni vélik, hogy kanadai–svéd és orosz–finn párosítás szerepel majd az utolsó előtti nap menüjében, s hajlamosak vagyunk hinni nekik, mert hiába csúszik a jég, a papírforma mindeddig sehogy sem akart fölborulni rajta.

Az A csoport (Helsinki) végeredménye: 1. Kanada 19 pont, 2. Egyesült Államok 16, 3. Finnország 15, 4. Szlovákia 15, 5. Franciaország 9, 6. Svájc 6, 7. Fehéroroszország 3, 8. Kazahsztán 1. A B csoport (Stockholm) végeredménye: 1. Oroszország 21, 2. Svédország 18, 3. Csehország 14, 4. Norvégia 13, 5. Lettország 6, 6. Németország 6, 7. Dánia 4, 8. Olaszország 2.

A mai negyeddöntő párosítása. Helsinki: Kanada–Szlovákia (12 óra), Egyesült Államok–Finnország (20.15). Stockholm: Svédország–Csehország (14.45), Oroszország–Norvégia (17.30).

A negyeddöntőre érkezett: az orosz Ovecskin
A negyeddöntőre érkezett: az orosz Ovecskin
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.