Most lármás csak igazán a szomszéd

Új név került fel a húszéves Premier League bajnoki listájára: a Manchester City szédítő hajrával szerezte meg az elsőséget. A mérkőzés előtt a City csak jobb gólarányával vezetett a tizenkilencszeres angol bajnok United előtt. Sir Alex Ferguson még közvetlenül a kezdőrúgás előtt sem hagyta abba lélektani hadviselését.

Abbéli reményét fejezte ki, hogy Roberto Mancini csapata „valami butaságot” követ el a túlélésért küzdő QPR ellen, melynek vezetőedzőjét, Mark Hughest a City etikátlan körülmények között rúgta ki 2009 decemberében. A Premier League záróakkordját a stadionokban élőben követő szurkolók legalább annyi figyelmet szenteltek a kijelző tábláknak, ahol az egyes mérkőzések állását frissítették, mint az orruk előtt zajló eseményeknek. Miként az egész idény szokatlanul fordulatos volt, úgy vasárnap délután is többször változott a lista állása. Bár aManchester City dominált az Etihad Stadionban, a vezetést csak a szünet előtt hét perccel szerezte meg: az a Pablo Zabaleta lőtt gólt, aki egy éve nem talált be az ellenfelek kapujába.

Mindeközben Sunderlandben, a Fény Stadionjában aManchester United Wayne Rooney fejesével már a huszadik percben elvégezte a dolgát, így 1-0-ra nyert. A szoros meccs ellenére Fergusonnak volt oka az örömre a második félidőben: először amikor a QPR Djibril Cissé révén egyenlített a City ellen, majd Jamie Mackie góljával a 2-1-es vezetést is megszerezte. A nyugat-londoniak addigra tíz emberrel játszottak. Hughest ezúttal is cserbenhagyta a fékezhetetlen Joey Barton, aki könyökével durván odasózott Carlos Teveznek.

Még mielőtt eltűnt volna a pályáról, beletérdelt Sergio Agüeróba is. Amikor a hármas sípszó elhangzott Sunderlandben, a United joggal gondolhatta, hogy Fortuna mellé szegődött, és nem kell a „lármás szomszédoknak” átadnia a Premier League trófeáját. A City azonban alaposan kihasználta az öt perc hoszszabbítást. Előbb az idény egyik csalódást okozó játékosa, Edin Dzeko egyenlített, majd pillanatokkal később Sergio Agüero talált be a szerencsétlen Paddy Kenny kapujába. A City 3-2-re győzött, s megszerezte a bajnoki címet. Mancini a találkozó után elmondta, mennyire élvezte a „hihetetlen, bolond” szezont. A maestro szerint az áttöréssel „csodálatos jövő nyílt meg” a City előtt.

Sir Alex Ferguson elismerését fejezte ki a „világoskékek” elsőségéért, hozzátéve, hogy mindezt tíz ember ellen és ajándék öt perccel érték el. A QPR veresége ellenére is emelt fővel távozhatott Manchesterből, mert a Stoke City ellen idegenben 2-2-es döntetlent játszó Bolton követte a Blackburnt és a Wolverhampton Wandererst a Championshipbe. Nehéz idénykezdete után az Arsenal lett a bajnoki bronzérmes, miután 3-2-re legyőzte az új angol szövetségi kapitány, Roy Hodgson eddigi csapatát, a West Bromwich Albiont. A Tottenham Hotspur 2-0-ra megverte a Fulhamet, de nem tudta visszakaparintani a harmadik helyét.

A tavaszi fáradtság a Newcastle-t is utolérte,melynek az Evertontól elszenvedett 3-1-es veresége után az ötödik hellyel kell beérnie. Az angol kupagyőztes, BL-döntős Chelsea a hatodik lett, bár az utolsó fordulóban 2-1-re felülkerekedett a Blackburnön.

A bajnokság végeredménye: 1. Manchester City 89 pont (90-27), 2. Manchester United 89 (88-33), 3. Arsenal 70, 4. Tottenham 69.

Kék örömmámor
Kék örömmámor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.