Jobbszélső 6-os számmal

A bajnokavatás alkalmával kórusban kiáltozta a nevét a közönség, s amikor Kondás Elemér edző a 79. percben becserélte, olyan üdvrivalgás tört ki, mintha gólt szerzett volna a Debrecen. Dombi Tibor, a harmincnyolc éves, a „Lokomotívban” 423 bajnoki mérkőzést játszó, 35-szörös válogatott városi embléma a hatodik aranyérmét nyerte az ugyancsak hatszoros NB I-es győztes DVSC tagjaként.

Az elsőről van fogalmam, de melyik a második kedvenc csapata?

A Milan, mert tinédzserként odavoltam a Van Basten-féle együttes játékáért. Lehetett volna a Vasas is, mivel édesapám az angyalföldieknek szurkolt, és a testvéreimmel máig a régi Vasas-poharakból iszunk, ha hazamegyünk Sárrétudvariba.

Azt hittem, a Pécset említi.

Most, hogymondja! Az első bajnoki címünket ugyanúgy a Pécs elleni mérkőzésen ünnepeltük,mint ezúttal a hatodikat. Ráadásul a Pécsnek lőttem első NB I-es gólomat még 1993-ban.

Az volt a legszebb Dombi-gól?

Nem rúgtam én olyan sokat, hogy dicsekedni tudjak. De kettő közülük különösen bennem él. Az egyiket a Varteksnek lőttem 2003-ban, a 3-1-es UEFA Kupa-győzelmünk alkalmával, méghozzá ballal és a tizenhatosról. Mivel ilyen távolságról és főként ballal rendszerint meg sem kíséreltem kapura küldeni a labdát, a debreceni szurkolók – nem csekély iróniával – elneveztek Bombázónak. A másikat a 2009-es bajnoki címünk elnyerésekor a Diósgyőrnek rúgtam. Nemmeszsziről, az ötösről, de előtte bemutattam egy lövőcselt, amely megmagyarázhatatlanul jól sikerült...

A gyorsaságán vagy a hűségén túl mindig is ez volt a jellemzője: feltűnő távolságtartással kezelte saját produkcióit.

Bár önmagamon tudok a legjobban nevetni, nem csak az enyéimet. Volt is ebből problémám bőven, mert egyegy nyilatkozatom után nem győztek rám kérdezni: hogyan beszélek a magyar futballról? Pedig csak annyi történt: láttam, mi van, és elmondtam, amit gondolok. Azért az nem felejthető, hogy olyan meccsen mutatkoztam be a válogatottban, amelyen 7-1-re kikaptunk a hollandoktól, és a nemzeti együttessel nem az volt az egyetlen 7-1-es vereség... Ám nyomatékosan hozzáteszem: majdnem húszéves pályafutásom alatt ettől a labdarúgástól csak kaptam, mégpedig a legjobb értelemben. Most is úgy köszöntöttek, mint valami városi hőst.

Meddig rajonghatnak még önért?

A folytatást meg kell beszélnem a klub elöljáróival. Decemberig van szerződésem, de az a helyzet, hogy a hét elején mindig örömmel megyek ki a pályára, aztán a hét végén már nem vagyok a keretben. Rossz érzés ez még akkor is, ha tudom, harmincnyolc múltam, és a fiatalok kétségkívül dinamikusabbak nálam.

Tréner lesz? Vezető?

Ez nagy dilemma. Nem vagyok edzői alkat, az irodában pedig nem érzem jól magam. Viszont másutt, mint a futball körül, nem tudom elképzelni magam.

A szombatról vasárnapra virradó éjszakát nyilván nem egy irodában töltötte...

Egy romkocsmában ünnepeltünk, ami nagyon megfelelt nekem, mert nem szeretem a puccos helyeket. De nem maradtam ki sokáig. Vagy tíz esztendeje korán fekszem, korán kelek: már hatkor, fél hétkor mindig fenn vagyok.

Fenn volt szombat este fél nyolc tájban is!

A vállakon majdnem olyan érzés fogott el, mint 2005-ben, az első bajnoki cím elnyerésekor. Elvégre végiggondoltam: hatszoros bajnok vagyok egy olyan csapattal, amely nem harminckétszer nyert aranyérmet. Hanem történetesen hatszor.

Dombi, a légtér ura
Dombi, a légtér ura FOTÓ: REVICZKY ZSOLT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.