Chelsea: tavasz a télben

A világ leghosszabb múltra visszatekintő – az 1871–72-es évadban alapított, de a világháborús törlések miatt „csak” 131. alkalommal megrendezett – direkt kiesés tornájának döntőjét legalább harminc éve nem tartották hasonlóan télies időben. Igaz, így legalább nem okozott hőgutát a Chelsea és a Liverpool szurkolóinak a hivatalos klubsálak viselése a Wembley stadionban...

Dicsőséges múltjuk és FA Kupagyőzelmeik ellenére a „kékek” és a „vörösök” először találkoztak a döntőben. A tétről tudni érdemes, hogy a Mersey partján elmaradt a Kenny Dalglish edzői visszatérésétől remélt megújulás, a „király”mindössze a Liga Kupa megszerzését tudja idén felmutatni. A Liverpool a Premier Ligában a szerény 8. helyet foglalja el helyi riválisa, az Everton mögött. Ugyanakkor a Chelsea a nehézkes szezonkezdet után Roberto di Matteo „ügyvezető” edzői kinevezése után magára talált, és a tréner irányításával játszott 18 mérkőzésből mind össze kétszer vesztett, sőt: bejutott a Bajnokok Ligája május 19-i döntőjébe.

A látványos külsőségekkel felvezetett, 2-1-es Chelsea-győzelemmel végződött találkozó emelkedett pillanata volt a díszpáholyban helyet foglaló Fabrice Muamba köszöntése. A Bolton játékosának a Tottenham elleni FA Kupa-mérkőzésen – amint az köztudomású – megállt a szíve, és 75 percen át a klinikai halál állapotában volt. Csodaszámba menő felgyógyulását világméretű rokonszenv kíséri.

A meccs valójában csak az utolsó fél órában „kapott lángra”, amikor a Liverpool végre megrázta magát. Az első óra csak a Chelsea-ről szólt. Tíz perc telt csupán el, amikor az ismét remeklő Ramires a „vörös” védelem zavarodottságát kihasználva megszerezte a vezetést, a leplezetlenül dühös Reina kapujába vágva a labdát. Minden dominanciája ellenére a Stamford Bridge-ről érkezett garnitúra csak röviddel a szünet után tudta megduplázni előnyét. A gólszerző személye nem okozott meglepetést, hiszen Didier Drogbára mindig lehet számítani. Az idény végén a Chelsea-től várhatóan távozó elefántcsontparti csatár a kupa történetében az első, aki négy döntőben is a hálóba talált. Ráadásul gólja élményszámba ment: egy másik veterán, Frank Lampard hozta helyzetbe Drogbát a tizenhatoson belül, aki ballal, éles szögből célzott, átemelve a labdát a frusztrált spanyol kapus feje felett.

Amíg Fernando Torres, talán liverpooli múltja miatt, mindvégig a Chelsea kispadján ücsörgött, Dalglish az 55. percben Andy Carrollt beküldte a pályára. Jól tette, mert szerény szezonja végén az exnewcastle-i csatár a 64. percben 2-1-re szépített, a 81. percben pedig azt hihette, a döntetlent is kiharcolta. A partjelző azonban Cech kapussal értett egyet, aki biztosra vette – és ezt ezúttal a tévékamerák is megerősítették –, hogy a labda nem jutott át a gólvonalon. A Chelsea-szurkolók a szívroham határán és egyre rekedtebben buzdítva csapatukat figyelték az utolsó lázas percek liverpooli támadásait, melyeknek némi szerencsével éppúgy sikerült ellenállni, mint másfél héttel korábban a Barcelona rohamainak.

A nyugat-londoniak hat év alatt negyedszer ünnepelhették az Angol Kupa megszerzését. Első edzői trófeájával a visszafogott Di Matteo jelentős lépést tett előre véglegesítése felé, míg a Liverpool amerikai tulajdonosai alighanem elgondolkodnak a 61 éves Dalglish jövőjén.

City vagy MU?

A Premier Ligában a legnagyobb érdeklődés az első helyben reménykedő manchesteri csapatok produkcióját kísérte. A City Newcastle-be látogatott, és 2-0-ra győzött. Yaya Touré duplázásával a „világoskékek” közel kerültek 1968 óta első bajnoki címükhöz. A United az Old Traffordon fogadta a Swansea-t, és ugyancsak 2-0-ra nyert. Feltételezve, hogy mindkét csapat győz az utolsó fordulóban – a City a QPR-t látja vendégül, a United Sunderlandben lép fel –, a jobb gólkülönbség az előbbinek kedvez majd. Az Arsenal a Norwich (3-3), a Tottenham pedig az Aston Villa (1-1) ellen vesztett pontokat, így a BL-szerepléssel felérő 3. és 4. hely gazdájának kiléte még kérdéses. Az élcsoport: 1. Manchester City 86 pont (90-27), 2. Manchester United 86 (88-33), 3. Arsenal 67, 4. Tottenham 66, 5. Newcastle 65.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.