Albérlet az emeleten

„Rendkívül erős csapat, enyhén szólva, kellemetlen közönséggel” – így jellemezte a női kézilabda Bajnokok Ligája-döntő első mérkőzése előtt a Buducsnoszt Podgorica együttesét Zsiga Gyula, aki 2008 és 2010 között dirigálta a montenegrói társulatot.

A győriekkel szemben a Veszprém Arénában ma délután negyed hatkor felsorakozó rivális a balkáni ország legnépszerűbb, emblematikus alakulatainak egyike, s mint ilyen, jelentős állami támogatással működik. A klubnál a stabil anyagi helyzetnek köszönhetően az utóbbi években szisztematikusan építkeztek, s ma már klasszisok sora alkotja a garnitúrát. Popovicsot, Bulatovicsot, Djokicsot, Cvijicset, valamint a német válogatott kapuját is őrző Volteringet alighanem Európa bármelyik élcsapatánál örömmel látnák, ennek megfelelően a vetélytársak számára kevés boldogságot szerez játszani ellenük.

Ezzel együtt Zsiga úgy véli, a Győré a technikásabb együttes, igaz, a Podgorica a szó szoros értelmében ütőképesebb. „Csípnek, rúgnak, harapnak, iszonyatosan keményen védekeznek” – magyarázta a tréner, és hozzáfűzi: „Az dönthet majd, hogy a felálló fal ellen ki tud okosabban, szervezettebben támadni, mert a lerohanásokban mindkét csapat nagyon jó.”

A szakvezető érdeklődésünkre „pokolinak” nevezte azt a légkört, amely a montenegrói fővárosban vár majd a magyar bajnokra. „Az öt-hatezer szurkoló az elsőtől az utolsó percig fütyül, dobál, zsigeri ellenszenvvel viseltetik bármelyik rivális iránt” – jellemezte a miliőt. „Ezért is gondolom: idehaza legalább ötgólos előnyt kellene kiharcolnia az ETO-nak ahhoz, hogy viszonylag nyugodtan utazhasson a visszavágóra. A tippmixen mindenesetre a győriekre fogadnék.”

Egy számítógépes kalkulátor – Görbicz, Löke, Pálinger meg Lunde ide vagy oda – nyilván más eredményre jutna. Na, nem azért, mintha a kisalföldiek sztárjainak képességei nem lennének eléggé meggyőzők. Csak hát a múlt...

A Győr ugyanis története során hetedszer készül európai kupadöntőre, de játékosai még soha nem emelhették a magasba a trófeák egyikét sem. Az EHF Kupa végjátékát 1999-ben, 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben, a KEK-döntőt 2006-ban (éppen a Podgorica ellen), a BL-döntőt 2009-ben bukták el. A közhelyes megállapítás – miszerint egyszer minden rossz sorozat véget ér – ezúttal maga a remények megfogalmazása, s Karl Erik Böhn edző társaságának most tényleg jó (sőt talán minden korábbinál jobb) esélye van a serleg megszerzésére. A tréner élettársa, a szintén norvég Heidi Löke például egyenesen kizártnak tartja, hogy ne a Győr ünnepelhessen a jövő vasárnap. „Észak csillagának” önbizalmával persze nem lehet gond: a Larvik beállósaként tavaly már kezébe foghatta a kupák kupáját...

Pest megyében a KEK-ért

A Ferencváros női csapata vasárnap este fél héttől – szintén „albérletben”, a Pest megyei Dabason – fogadja a Viborg együttesét a KEK-elsőségért zajló párharc nyitómeccsén. Elek Gábor tréner úgy véli, címvédő együttesének azonosak az esélyei a dán garnitúráéval, ráadásul a közeli emlékek is kedvesek a riválisról: tavaly éppen az FTC búcsúztatta a KEK-től a skandinávokat.

Digi–MTVA 4:0 (2:0)

A köztévé közleménye szerint a Digi Sport „irreálisan magas árat kért” az MTVA-tól a női európai kupadöntők közvetítési jogáért, ezért a Győr–Podgorica Bajnokok Ligája- és az FTC–Viborg KEK-döntő mérkőzései „széles körben nem lesznek követhetők május 5-én, 6-án, illetve 13-án, a visszavágók alkalmával”.

Egyszerűbben: a találkozók ezúttal is kizárólag a Digin láthatók.

Bajnokok labdája? Barbosa (Itxako) és Görbicz párharca
Bajnokok labdája? Barbosa (Itxako) és Görbicz párharca
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.