Jeges pár

Nyolcvankét év után fordul elő először, hogy a jégkorong-világbajnokságot nem egyetlen ország rendezi: a ma kezdődő csúcstalálkozónak Helsinki és Stockholm ad otthont. A „házasság” az után köttetett, hogy a svédek sikerrel pályáztak a 2013-as viadalra, s a finn kollégákkal abban maradtak: osszák meg a terheket úgy, hogy az idén és jövőre is közösen látják el a vendéglátói feladatokat.

Most Helsinki, míg a következő esztendőben Stockholm lesz a fő helyszín, ami annyit tesz: az utolsó két napon (vagyis az elődöntők és a döntő idején) már csak egy városra kell koncentrálniuk az érdeklődőknek.

Ám a tizenhat csapatos tornának akad egyéb különlegessége is.

Mindenekelőtt az, hogy a nemzetközi szövetség illetékesei elhatározták: noha a legközelebbi téli olimpiát csak 2014-ben tartják, a játékokra – pedig még jövőre is lesz vb – a mostani eseményen kvalifikálhatja magát az első kilenc helyezett. További unikum, hogy ezúttal a lebonyolítás is eltér a korábbiaktól: az együtteseket a megszokott négy csoport helyett kettőbe sorolták, így a vb első szakaszában hét mérkőzést vív valamennyi résztvevő.

A világbajnokságot a „szakma” – mint az utóbbi időben mindig –most is ötesélyesnek tartja. Az orosz, cseh, kanadai, finn, svéd versenyfutást a két házigazda értelemszerűen előnyös helyzetben kezdi, ráadásul a vendéglátók mellett szól az a legkevésbé sem elhanyagolható körülmény is, hogy tavaly ők játszották a döntőt. Ezzel együtt: a múlt nem erősítheti a várakozásaikat, tekintve, hogy hazai környezetben szereplő válogatottnak 1986 óta nem sikerült világbajnoki aranyérmet nyernie. (Akkor a Szovjetunió legendás együttese – első sor: Fetyiszov,Kaszatanov,Krutov, Larionov, Makarov – diadalmaskodott.)

A címvédő finnek és az ezüstérmes svédek NHL-sztárokkal lépnek föl, de ugyanez elmondható riválisaikról is. Az észak-amerikai liga rájátszásában nem érintett együtteseket erősítő klasszisok közül az orosz cselgépet, Pavel Dacjukot feltétlenül ki kell emelni. A Detroittal négy éve Stanley Kupát nyerő csatár – akit a világ legjobban védekező támadójának is tartanak – a hokivilág emblematikus figurájává nőtte ki magát, ugyanúgy, mint honfitársa, a Pittsburghben játszó Jevgenyij Malkin. Ha a Washingtonnal a tengerentúli play-offban érdekelt Alekszandr Ovecskin is ott lehetne mellettük a pályán, akár díszbemutatót is tarthatna az orosz jégrevü. Persze a múlt évi harmadik csehek és a legutóbb a negyeddöntőben elcsúszó kanadaiak nyilván másként vélekednek erről. A juharleveles különítmény ezúttal a tapasztalt öregek és az ambiciózus ifjoncok egyvelege, s a 2011-es alakulatnál jóval ütőképesebbnek ígérkezik. Olyannyira, hogy a társulatot úgy engedték el otthonról: mindenképpen aranykészlettel térjen haza!

S ha már szóba került a múlt esztendő: a hokirajongók jól emlékeznek arra, hogy a magyar válogatottat hajszál választotta el az A csoportba kerüléstől. A garnitúra a Budapest Sportarénában a hosszabbításban maradt alul az olaszokkal szemben, s ha akkor másként alakul a repeta, mától Ladányiért, Sofronért és a többiekért is szoríthatnánk. Így viszont leginkább azt figyeljük, melyik két csapat búcsúzik az élvonaltól, hogy aztán jövőre ellenük – is – reménykedjünk a csodában...

A csoport (Helsinki): Finnország, Kanada, Egyesült Államok, Svájc, Szlovákia, Fehéroroszország, Franciaország, Kazahsztán.

B csoport (Stockholm): Oroszország, Svédország, Csehország, Németország, Norvégia, Lettország, Dánia, Olaszország. (A vb mérkőzéseit a Sport TV közvetíti. Ma délután három órától a Kanada–Szlovákia találkozót sugározza.)

Helsinki, a fő helyszín
Helsinki, a fő helyszín
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.