Bukarest, te csodás!

„Ez karrierem legfontosabb pillanata. Életemben először sírtam a pályán” –mondta Fernando Llorente, az Athletic Bilbao futballcsapatának centere a lisszaboni Sporting ellen 3-1-re megnyert Európa Liga-elődöntő után.

A csatár véleménye azért meglepő, mert világbajnoki címet szerzett a spanyol válogatottal a 2010-es dél-afrikai tornán... Ám a Bilbao mutatványa jobban meghatotta, mint a nemzeti együttes vb-aranya: a baszkok 4-3-as öszszesítéssel jutottak a sorozat bukaresti döntőjébe, ahol a Valenciát búcsúztató Atletico Madriddal találkoznak.

A klub történetének legnagyobb sikere lenne az EL-győzelem, ami nyilván arra sarkallná a csapat elöljáróit: ne adják fel szokatlan játékospolitikájukat. A filozófia – már a megalakulástól – az: kizárólag baszk futballisták szerepelhetnek a garnitúrában. (Anynyi engedmény azért van, hogy olyan labdarúgó is pályára léphet, aki Baszkföld valamelyik futballakadémiáján nevelkedett.) A korábban nyolc alkalommal bajnoki címet szerző egyesület a liga 1928-as rajtja óta tagja az élvonalnak, pedig a bilbaói elöljárók kis standnyi áruból válogathatnak a globális futballpiacon.

A csapat ennek ellenére is príma alakításokat nyújtott az évadban, elég csak a Manchester United elleni bemutatókra emlékezni. Hab a tortán: a baszkok nem csupán az EL-ben készülhetnek a döntőre, hanem a spanyol Király Kupában is, amelyben a Barcelonával randevúznak.

A Spiegel című német lap azt írta néhány éve a Bilbaóról, hogy „a legegzotikusabb futballklub” Európában, amely nem dühösen támadja a globa lizációt, hanem párbajra indul ellene.

Most akár nyerhet is.(P. P.)

EURÓPA LIGA, ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

Valencia–Atletico Madrid 2-4 0-1

Bilbao –Sporting Lisszabon 1-2 3-1

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.