Fegyver a szépséges lábhoz

„Vége. A téma lezárva.”

Az csöppet sem meglepő, hogy a médiamunkások, miként a drukkerek is, vonakodtak elhinni: a huszonöt éves, kétszeres olimpiai bajnok, tizenkétszeres világbajnok extraklasszis sílövő abbahagyja a versenyzést. Pedig Németország legnépszerűbb sportolóinak egyike már december 6-án előrevetítette: az évad végén visszavonul. Akadtak, akik akkor hirtelen felindulásból elkövetett bejelentésként értékelték Neuner közlését.

A múlt hét végén viszont már senki sem kételkedhetett a biatlonideál szavaiban: több ezren gyűltek össze Wallgauban, a sílövő szűkebb pátriájában, otthonában, hogy elbúcsúztassák a zsenit, a környék élő emblémáját.

A szupertehetséges Neuner sportágválasztása egyáltalán nem volt véletlen: az ifjú hölgy a garmisch-partenkircheni síparadicsom közelében él születése óta. Már kilencévesen biatlonvetélkedőn vett részt az 1400 lakosú Wallgauban. Képességeit jelzi, hogy hétszeres junior világbajnok, huszonegy esztendős korában pedig már a felnőttek Világ Kupa-sorozatának győztese volt. Az utóbbi viadal történetébe azzal is beírta magát, hogy háromszor nyerte meg az összetett versenyt, harmincnégy futamon diadalmaskodott, s hatvanháromszor állt a dobogón. Ő minden idők legeredményesebb sílövőnője.

Ám „kurta” pályafutásába csupán egy olimpia fért bele: a 2010-es vancouveri játékokon két arany- és egy ezüstérmet szerzett. Meg egy fair play díjat. Az ötkarikás megméretés utolsó számában nem indult el, mert úgy vélte, helyesebb, ha a csapat minden tagja lehetőséget kap a versenyzésre. Ennek a gesztusnak köszönhetően állhatott rajthoz a pályafutása végéhez közeledő Martina Beck, Neuner barátnőinek egyike, aki így esélyt kapott arra, hogy három ezüstérem után olimpiai aranyérmet szerezzen. Ez nem sikerült neki, de a német ötkarikás szervezet kitüntette Neunert a nagyvonalú cselekedetért. E történet ismeretében végképp nem meglepő, hogy az amúgy igen dekoratív Neuner óriási népszerűségnek örvend hazájában, ahol 2007-ben és 2011-ben az év női sportolójának választották. A Playboy magazin nem feltétlenül az előbbi elismerések miatt igyekezett meggyőzni őt arról, hogy vállalja el a címlaplány szerepét, ám Neuner nemet mondott a felkérésre.

Maradjunk hát a pályán elért sikereknél: második olimpiai aranyának megszerzését tízmillió német drukker követte a képernyőn. Hazájában ez az adás volt a téli ötkarikás verseny legnézettebb produkciója. Népszerűségét latba vetve Neuner támogatta München 2018-as olimpiai pályázatát, s a 2011-es női futball-világbajnokság nagykövete volt.

A legsikeresebb sportolók egyike, aki huszonhárom éves korára mindent megnyert, mindenkit legyőzött. Csupán a motivációs gondjait nem tudta, vagy nem is akarta.

Ezzel együtt milliónyi szurkoló szívéből szólt egy rajongója, aki a Facebookon csupán ennyit üzent a visszavonuló biatlonosnak: „Ich liebe Dich!” 

Neuner: nem kispados
Neuner: nem kispados
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.